Vlaamse Volksunie

VU roept Vlaamse regering op tot verzet tegen federaal akkoord NMBS (09/07/01)

Het partijbestuur van de Volksunie roept haar partners in de Vlaamse regering op om zich eendrachtig te verzetten tegen het federaal akkoord m.b.t. de NMBS. Voor de VU kan de Vlaamse regering het samenwerkingsakkoord dan ook níet ondertekenen. De VU-ministers in de Vlaamse regering zullen dit standpunt verdedigen.

De VU herinnert de Vlaamse meerderheidspartijen aan de resolutie die zij mee goedkeurden in het Vlaams parlement. Deze resolutie bepleit expliciet dat de ontsluitingswerken voor zowel de nationale luchthaven van Zaventem als voor de Antwerpse zeehaven, uit de onzalige communautaire verdeelsleutel moeten worden gelicht. VLD, SP, Agalev en VU stelden uni sono dat de ontsluitingswerkzaamheden voor beide economische groeipolen werken van nationaal belang zijn. De VU verwacht van haar partners in de Vlaamse regering dat zij eenzelfde consequente houding aannemen op federaal niveau.

Afgezien van de 60/40-verdeelsleutel, struikelt de VU eveneens over de garantie die aan de Franstaligen werd geboden m.b.t. de aflevering van de nodige bouwvergunningen. De constructie waarbij de federale overheid dwangsommen kan opleggen aan de gewesten indien deze zouden talmen met de aflevering van de nodige vergunningen, is volstrekt onwettig. Niet alleen bezondigt de federale overheid zich hiermee aan een flagrante bevoegdheidsoverschrijding. Volledig onuitgegeven is de degradatie van het Vlaams Gewest tot een ondergeschikt beleidsniveau dat, onder dwang, federale beslissingen dient uit te voeren! Op de vooravond van de Vlaamse nationale feestdag dient dit tot nadenken te stemmen over de noodzaak aan een blijvende consequente verdediging van de Vlaams belangen.

Auteur:
VU-nationaal
Fons Borginon, algemeen voorzitter a.i.

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be