Tom Coronel

8 Juli 2001: Twee keer pech voor Tom Coronel op Assen

Tom Coronel beleefde in Assen vandaag beslist geen succesdag. De Huizenaar moest dit weekend scoren om de aansluiting te houden met zijn teamgenoot Sandor van Es die het kampioenschap leidt. In plaats daarvan ging Coronel naar huis met twee nul scores, terwijl van Es vooralsnog een eerste en een tweede plaats pakte. De term vooralsnog heeft betrekking op het protest dat Sandor na zijn overwinning in de tweede race aan zijn broek kreeg.

De reden dat er protest gemaakt werd tegen de teamgenoot van Tom Coronel in het BMW dealerteam is een logisch gevolg van de regelements kronkels die de NAV bedacht heeft. Na de Pinksterraces werd er met name door Renault rijder Frans Verschuur geklaagd over het gemak waarop de BMW's de concurentie voorbleven. Het resultaat was een ingewikkelde formule waarbij niet alleen de positie in de race, maar ook de voorsprong in de race het handicapgewicht bepalen. Met dit laatste in het achterhoofd is het dus begrijpelijk dat Sandor van Es vlak voor de finish nagenoeg tot stilstand kwam om zijn voorsprong te minimaliseren en zodoende bij het volgende evenement zijn handicap gewicht tot een minimum te beperken. Met een dergelijke omstreden constructie is het dus wachten op protesten, wat de sport natuurlijk niet ten goede komt, laat staan dat het publiek er nog iets van begrijpt...

Tom Coronel op de grid
foto: Eric Mulder - Pittalk.nl

Terug naar de actie op het circuit. Bij de start van de eerste race was het Sandor van Es die de beste start maakte. Cor Euser komt na de haarspeldbocht langszij, maar Van Es duwt hem met twee wielen kortstondig op het gras. Euser pakt Coronel terug en gaat hem voorbij. Donald Molenaar heeft ondertussen de leiding gepakt met Euser aan zijn staart. Beide BMW Dealerteam-coureurs hebben het nu zwaar met elkaar aan de stok. Sandor van Es zit op het rechte stuk op de bumper van Tom Coronel en in de eerste bocht gaat hij hem voorbij. Van Es kan vervolgens de aansluiting vinden bij leiders Donald Molenaar en Cor Euser. Coronel raakt dan verwikkeld in een strijd met Frans Verschuur, maar lijkt een probleem met zijn auto te hebben. De Huizenaar verliest meer en meer terrein en moet uiteindelijk met nog twee ronden te gaan zijn auto aan de kant zetten. Donald Molenaar weet zich goed te weren tegen de aandringende BMW rijders en pakt de overwinning. Sandor van Es komt als tweede over de meet, voor Cor Euser.

Licht op groen - GAS!!!
foto: Eric Mulder - Pittalk.nl

De tweede race zou voor Tom Coronel eveneens op een teleurstelling uitlopen. Nog voor de start van de wedstrijd werd zijn auto van de startopstelling geduwd en achteruit de pitstraat ingereden met motorproblemen. Sandor van Es heeft de gehele eerste startrij dus voor zichzelf, terwijl het Marlboro BMW Dealerteam in de pits hard aan het werk is om Tom Coronel in de wedstrijd te krijgen. Van Es hield de eer van het BMW dealerteam hoog en pakte gelijk de leiding, gevolgd door Donald Molenaar. Tom Coronel start de wedstrijd na lang binnengestaan te hebben vanuit de pitstraat. Ondertussen zit Donald Molenaar de leidende Sandor van Es, op de hielen en weet zelfs een aantal plaagstootjes uit te delen. Als het tweetal de eenzame BMW van Tom Coronel voor zich op ziet duiken wordt nog even gevreesd door een tactisch spel waarbij Tom zijn teamgenoot een handje kan helpen, maar de Huizenaar mengt zich niet in het gevecht en laat de twee netjes passeren. Niet lang daarna zou Tom opnieuw de strijd moeten staken

Vooraan maakt Sandor van Es zich geen zorgen om het gevecht achter hem. De BMW-coureur profiteert echter van de vreemde reglementswijzigingen door vlak voor de finish stil te gaan staan. Hij weet Donald Molenaar achter zich te houden en zijn tijd-balastgewicht zo laag mogelijk te houden. Molenaar wordt tweede, voor Cor Euser die eerst nog een fel gevecht met Verschuur moest afwikkelen.

Tom Coronel through the Nationale Bocht picture: Eric Mulder - Pittalk.nl

Uitslag Race 1 DTCC Assen

1. Donald Molenaar, Clio Renault Sport

2. Sandor van Es, BMW 320i E46

3. Cor Euser, BMW 320i E46

4. Frans Verschuur, Clio Renault Sport
7. Tim Coronel, Lexus IS200

Uitslag Race 2 DTCC Assen

1. Sandor van Es, BMW 320i E46

2. Donald Molenaar, Clio Renault Sport

3. Cor Euser, BMW 320i E46

4. Coen Vink, Renault Mégane
8. Tim Coronel, Lexus IS200