PERSBERICHT

Vught, 8 juli 2001

Timmer, Ruyters, Kortbeek en De Wilt Nederlands kampioen

Grootste medaille-oogst ooit voor Prins Hendrik Vught

De Nederlandse kampioenschappen Atletiek, afgelopen weekend in Tilburg, heeft een ongekend groot succes opgeleverd voor de Vughtse sportclub Prins Hendrik (PH). 4 Gouden medailles, 1 zilver en 2 bronzen plakken kwamen op naam van sporters van de atletiekafdeling. De grootste verrassing kwam op naam van Wouter Timmer die de 1500 meter won, in de B-finale. Ook de winst van de Vivian Ruyter op de 5000 meter was een van de meest aansprekende wedstrijden van het NK-weekeinde. Thomas Kortbeek en Monique de Wilt bevestigde hun favorietenrol met goud op respectievelijk de 400 meter horden en het polsstokhoogspringen. Nog nooit was PH Vught zo sterk op de Nederlandse titelstrijd, en hiermee schaart de atletiekvereniging zich in de top van de Nederlandse clubs.

De Utrechtse hardloper Wouter Timmer was een van de grootste sensaties van het kampioenschap. Niet toegelaten tot de A-finale van de 1500 meter, was de PH-atleet gebrand op een snelle tijd in de B-finale. De strijd op deze afstand ging namelijk op tijd, gespreid over twee finales. Timmer kwam uit op een tijd van 3 minuten en 53.52 seconden. De A-finale met onder meer Europeese toppers als Marko Koers en Gert-Jan Liefers startte langzaam, en Liefers kwam met eenzelfde tijd als Timmer over de finish. Na uitgebreide analyse van de tijdsregistratie bleek de pupil van trainer/coach Tonnie Dirks 0.008 seconden sneller te zijn, en daarmee de Nederlandse titel mee naar huis te kunnen nemen.

Vivian Ruyters uit Klundert liep na een uitgekiende race naar de titel op de 5000 meter. Met een tijd van 16.26.31 wist ze Erika van der Bilt en de Olympische marathonloopster Nadja Wijenberg achter zich te laten. Ruyters werd in april al Nederlands kampioen op de 10.000 meter, en was twee weken geleden ook eerste op het NK Berglopen.

Vughtenaar Thomas Kortbeek wist zich ook te kronen tot Nederlands kampioen. Op zaterdag kwam hij op de 400 meter horden tot een tijd van 52.00 seconden. Kortbeek was favoriet door zijn persoonlijke record van 51.15 seconden, waarmee hij de snelste Nederlander is op deze afstand. Met deze tijd had hij zich al geplaatst voor het Europees Kampioenschap onder 23 jaar. Aanstaande vrijdag loopt hij in Amsterdam de kwalificatie op dit onderdeel. De wedstrijden vinden plaats in het Olympische Stadion aldaar.

Polsstokhoogspringster Monique de Wilt (26) werd zaterdags voor de zesde keer op rij Nederlands kampioen. Met een matige hoogte van 3,95 meter werd de Nederlands recordhoudster eerste. De Bossche heeft zich reeds gekwalificeerd voor het WK voor Studenten, eind augustus in Peking (China).

Leeftijdsgenote Iris Waanders veroverde een zilveren plak op het hink-stapspringen. Met een afstand van 11,72 meter werd ze tweede achter Karin Ruckstuhl. Vorig jaar was Waanders ook tweede geworden op het NK, en in februari won ze het kampioenschap in de hal.

Eenzelfde plak als vorig jaar won Eindhovenaar Luc Krotwaar. De hardloper kwam op de 5000 meter tot een tijd van 13 minuten 53.64 seconden, waarmee hij Olympiaganger Kamiel Maase, en Sander Schutgens voor moest laten gaan, en derde werd. Op dezelfde afstand eindigde clubgenoot Stan Rijken uit Den Dungen als zevende.

Vughtenaar Stein Kuiper won ook brons. Op het kogelstoten kwam hij tot een afstand van 16,50 meter. Op het discuswerpen werd hij daarna nog zevende met een afstand van 48,31 meter.

Daarnaast waren er goede optredens van Rob Bravenboer (8e op de 3000 meter steeple chase) en Ralf Kieboom, met een snelle tijd op de 100 meter.
* De Wilt, Timmer, Krotwaar, Rijken, Bravenboer en clubgenoten Michiel Otten, Remco Kortenoeven, Mark van Maaren, starten zaterdag 14 juli tijdens de Nacht van de Atletiek, in Heusden-Zolder. Bij deze Europese topwedstrijd start De Wilt in het hoofdprogramma, en de lopers in het naprogramma. EINDE BERICHT