Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Den Haag, 9 juli 2001

OPTA heeft beter gereedschap nodig
Telecombedrijven voorstander van zelfstandige positie OPTA

De telecombedrijven Ben, BT Ignite, Dutchtone, Energis, Telfort, Versatel en Worldcom zijn blij met het kabinetsvoorstel om de onafhankelijke toezichthouder op de telecommarkt, OPTA, vooralsnog zelfstandig voort te laten bestaan. Partijen menen dat het Kabinet echter op zaken vooruit loopt door nu al te bepalen dat OPTA over 4 jaar in beginsel zal opgaan in de NMa.

De telecombedrijven zijn van mening dat de telecommarkt nog niet op alle onderdelen concurrerend is, zodat kwalitatief goed toezicht, met name in de vaste markt, nog geruime tijd noodzakelijk is. Daarbij kan OPTA nog veel te weinig ingrijpen als de concurrentie-ontwikkeling gevaar loopt. In de komende periode moet kritisch gekeken worden naar de effectiviteit van het toezicht en het gereedschap van de toezichthouder. Daaraan kan nog veel verbeteren. De overheid zou allereerst een helder beleidskader moeten ontwikkelen voor de gewenste ontwikkeling van de concurrentie. Op basis daarvan kan OPTA dan toezicht houden. Tevens kunnen hierdoor de kwaliteit en de snelheid van het werk van de toezichthouder worden verbeterd. Pas wanneer concurrentie zich voldoende heeft ontwikkeld, kan OPTA z'n focus verplaatsen.

Vier jaar geleden werd OPTA ingesteld als onafhankelijke toezichthouder op de Nederlandse telecommarkt. In de afgelopen maanden is OPTA geëvalueerd. De telecombedrijven Ben, BT Ignite, Dutchtone, Energis, Telfort, Versatel en Worldcom, die in de afgelopen jaren actief zijn geworden op de Nederlandse markt, hechten grote waarde aan de mogelijkheid van OPTA om vroegtijdig in te grijpen als eerlijke concurrentie niet tot stand kan komen. De overheid moet nu in eerste instantie en op zeer korte termijn een helder beleidskader voor de gewenste concurrentiesituatie ontwikkelen op basis waarvan het functioneren van OPTA kan worden getoetst.
De snelheid van OPTA moet aanzienlijk omhoog. Dat kan door onnodig omslachtige procedures af te schaffen, door interne procedures aan te scherpen en door een meer pro-actieve houding van OPTA. Dit vergt aanpassingen in de wet- en regelgeving. Ook moet OPTA hierdoor in staat gesteld worden om de kwaliteit van het werk te verbeteren door de juiste mensen aan te trekken. Tenslotte moet het instrumentarium waarover OPTA beschikt worden verbeterd, zodat OPTA inderdaad vroegtijdig en daadkrachtig kan optreden en de rechtszekerheid en voorspelbaarheid van het handelen van OPTA wordt vergroot.

Deze telecombedrijven die in de afgelopen jaren grote investeringen op de Nederlandse markt hebben gedaan om alternatieve infrastructuren te ontwikkelen en nieuwe diensten aan te bieden, zullen er bij de Tweede Kamer op aandringen om aandacht te besteden aan het creëren van mogelijkheden tot verbeteren van het functioneren van OPTA.