Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

OPTA in 2005 naar de NMa

OPTA nog vier jaar apart en dan naar NMa

Het college van de Onafhankelijke Telecommunicatie en Post Autoriteit (OPTA) heeft de afgelopen vier jaar goed gefunctioneerd. Het Kabinet vindt het wel verstandig dat OPTA de komende vier jaar vanwege nieuwe Europese regelgeving meer gaat samenwerken met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma). Dat heeft staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat vandaag bekend gemaakt. Het Kabinet wil dat OPTA nog vier jaar een aparte organisatie blijft en vervolgens in 2005 als zelfstandige kamer wordt ondergebracht bij de NMa.

De expliciete opdracht aan beide toezichthouders om meer te gaan samenwerken, is mede ingegeven door verwachte wijzigingen in Europese regelgeving. De Europese Commissie werkt namelijk aan een herziening van de regelgeving met betrekking tot de telecommunicatiemarkt. Daarbij gaat het minder om het openbreken van traditionele telecommarkten en komt de nadruk meer te liggen op het bevorderen van een goede ontwikkeling van de sector op de lange termijn. Om die reden kiest de Commissie ervoor om op een aantal punten nauwer aan te sluiten bij het algemene mededingingsrecht. De verwachting is dat deze regelgeving in 2003 in Nederland wordt geïmplementeerd. Vanaf die datum zal er onvermijdelijk veel meer afstemming tussen beide organisaties noodzakelijk zijn dan tot nu toe het geval was.

Vooruitlopend op de implementatie vraagt het Kabinet aan OPTA en NMa een voorstel te doen hoe zij per 2003 een hechtere samenwerking vorm denken te gaan geven. De afloop van de tweede vierjaarstermijn van het college, in 2005, vindt het Kabinet het meest geëigende moment om OPTA als zelfstandige kamer op te laten gaan in de NMa. Dit is afhankelijk van twee voorwaarden, namelijk dat de NMa goed funcioneert en dat ook het zogeheten kamermodel goed werkt.

Het kabinetsbesluit volgt op de eerste en wettelijk verplichte evaluatie van OPTA. Hieruit blijkt dat het college goed functioneert en een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de marktwerking in Nederland. Voorbeelden zijn de toename van concurrentie, lagere tarieven en meer keuzemogelijkheden voor gebruikers.