Kamer van Koophandel Rotterdam

Persbericht: Lokale Ondernemerslasten vergeleken

De Kamer van Koophandel Rotterdam heeft door middel van een tarievenonderzoek de lokale lasten in haar gebied in kaart gebracht. Een aantal gemeentelijke heffingen en belastingen is daartoe onderzocht, evenals tarieven die de verschillende nutsbedrijven in het gebied in rekening brengen. Sommige belastingen en heffingen, waaronder toeristenbelasting en bouwleges, zijn wel opgenomen in het rapport maar tellen niet mee bij de berekening van de lokale lasten voor standaardbedrijven. Het kamergebied kent in 2000 een stijging van de lasten met 1,7% ten opzichte van 1999. Dit is onder de toename in Zuid-Holland en Nederland, waar de stijging van de lasten respectievelijk 2,3% en 3,4% bedroeg.

In 2000 was er sprake van een stijging van de gemeentelijke lasten voor bedrijven. De onroerende zaakbelasting (OZB) maakt het grootste deel uit van deze gemeentelijke lasten. Deze OZB steeg voor bedrijven in de Rotterdamse kamerregio gemiddeld met 3,7%. Dit is meer dan de gemiddelde stijgingen bij de Zuid-Hollandse gemeenten (3,4%) maar minder dan de toename voor Nederland (4,4%). In één gemeente (Vlist) daalden de OZB-tarieven, in vijf gemeenten bleven zij gelijk en in de overige 42 gemeenten stegen de tarieven.

De ontwikkelingen in kosten voor zowel electriciteit, gas en water laten een gevarieerder beeld zien. Zo zijn er gemeenten waar één of meerdere van deze tarieven gestegen of gedaald zijn. Veelal zijn tarieven gelijk gebleven aan de tarieven in 1999.

Bij de vergelijking tussen de standaardbedrijven blijkt dat er aanmerkelijke lastenverschillen zijn tussen gemeenten. Het grootste absolute verschil in lasten bij de standaardbedrijven is te vinden in de categorie 'groot metaalbedrijf'. De hoogste lasten kende die categorie in de gemeente Gouda (f. 428.034), de laagste Korendijk (f. 328.426).

In het kamergebied Rotterdam is, evenals in 1999, Gouda de duurste gemeente voor een 'gemiddeld bedrijf' (f. 73.815). De bedrijven in Korendijk kenden in 2000 de laagste lokale lasten (f. 59.843), in 1999 was dat Goedereede. Het verschil in lasten tussen de duurste en de goedkoopste gemeente bedroeg zowel in 1999 als in 2000 bijna 14.000 gulden.

Voor nadere informatie en voor het opvragen van het totale rapport kunt u contact opnemen met drs. R.Kok, 010-405 76 28.