Socialistische Partij afdeling Utrecht

PERSBERICHT SP gemeenteraadsfractie Utrecht
Utrecht, 9 juli 2001.

SP: bomen nog steeds restpost voor gemeente Utrecht.

De SP-fractie uit de Utrechtse gemeenteraad wil dat burgemeester en wethouders nu eindelijk eens werk gaan maken van preventieve maatregelen tegen de aantasting van het schaarse bomenbestand in de stad. Dat zou onder meer moeten gebeuren door intensieve controle bij bouw- en graafwerkzaamheden, het verplaatsen van leidingen uit het singelplantsoen en het verbeteren van de nazorg na de (her)plant van bomen.

Directe aanleiding voor de schriftelijke vragen van de SP is het feit dat nu al voor de derde keer in twee jaar tijd in het singelplantsoen (Geertebolwerk) gegraven wordt in verband met onderhoud aan de stadsverwarming, waarbij wortels van monumentale bomen worden beschadigd. Ook blijken er opvallend vaak herplante bomen alsnog gekapt te moeten worden, omdat ze niet zijn aangeslagen.

Een andere aanslag op het groen is de herinrichting van de Zuilense Vechtoever, nota bene bedoeld om de aantrekkelijkheid van dit gebied te verhogen. Als start van deze operatie worden echter 100 geveld die monumentaal zijn qua ouderdom en omvang. De toestand waarin deze bomen verkeren is prima, dus geen enkele reden om te kappen. Ook hier is het terugplanten van bomen geen optie om het karakter van het gebied te handhaven.

De SP vindt dat B&W wel erg gemakkelijk omgaan met het kappen, zeker omdat Leefbaar Utrecht -met name de huidige groenwethouder Yet van den Berg- in het verleden juist geageerd heeft tegen de laksheid van vorige colleges op dit punt.

Steeds weer blijkt dat bij grootschalige bouwactiviteiten en herinrichting van de openbare ruimte dat bomen doodgaan of ziek worden. De fractie wil daarom dat de gemeente de regels voor graafwerk aanscherpt, meer toezicht houdt op de werkzaamheden en zorgvuldiger is bij de nazorg van bomen die door werkzaamheden beschadigd of verplant zijn. Zo zou het voor de hand liggen om dergelijke bomen in tijden van droogte regelmatig water te geven. Daar is nu nog niet veel van te merken.

Inlichtingen:

Leo Lambo, tel. (06) 24411469

Paulus Jansen, tel. (06) 51844755.