Ministerie van Defensie



Kamervragen en antwoorden

De werving van marinepersoneel

09-07-2001

Vragen van het lid Van t Riet (D66) aan de staatssecretaris van Defensie over de werving van marinepersoneel.

1 Is het waar dat het wervingspercentage bij de Koninklijke Marine (KM) slechts 35 bedraagt? (Helderse Courant, 1 juni jl.) Zo niet, hoe hoog is het werkelijke percentage?

1 Het begrip «wervingspercentage» wordt bij Defensie niet gehanteerd. In plaats daarvan hanteert Defensie het begrip aanstellingsresultaat, zijnde het resultaat van de uitgevoerde aanstellingsopdracht uitgedrukt in het aantal aangestelden. Een aangestelde is een goedgekeurde sollicitant die een aangeboden dienstverband heeft geaccepteerd en in dienst is getreden. In de praktijk wordt het aanstellingsresultaat ook als percentage van de aanstellingsopdracht weergegeven, gemeten over een kalenderjaar. Van de aanstellingsopdracht 2001 is per 1 juni jl. 35 procent verwezenlijkt.

2 Is het percentage uitvallers tijdens de opleiding met name bij de KM disproportioneel hoog? Met andere woorden: valt het aanstellingsresultaat bij de KM relatief ongunstig uit? Zo ja, welke verklaring heeft u hiervoor?

2 Nee. Overigens wordt onder «opleidingsverloop» verstaan het aantal militairen dat besluit de initiële opleiding en dientengevolge de defensieorganisatie te verlaten. Het opleidingsverloop is niet gerelateerd aan het aanstellingsresultaat.

3 Wanneer informeert u de Kamer over de meest recente wervingsresultaten?

3 De rapportage van de jaarlijkse wervingsresultaten maakt deel uit van de Financiële Verantwoording en wordt, desgevraagd, toegelicht tijdens het daaropvolgende debat.

4 Welke plannen heeft u om uw wervingsbeleid zodanig te verbeteren of aan te passen dat het verschil tussen aanstellingsresultaat en aanstellingsbehoefte aanzienlijk wordt verkleind?

4 Met de brief van 7 juni 2001 1 , bent u geïnformeerd over de verbeteringsplannen voor de personele bezetting van de krijgsmacht. Deze brief bevat onder meer maatregelen die de Koninklijke marine zal nemen.