Gemeente Eemsmond


maandag 9 juli 2001

In de gemeente Eemsmond komen diverse natte landschapselementen voor, zoals dijkkolken, poelen (drinkdobben) en een eendenkooi. Deze natte elementen, die veelal particulier eigendom zijn, zijn van grote cultuurhistorische, ecologische en aardkundige waarde voor het landschap.

Met deze inventarisatie willen de partijen een volledig overzicht krijgen van het aantal en de kwaliteit van de poelen en kolken in de gemeente Eemsmond. De organisatie kijkt naar de onderhoudstoestand en de planten en dieren die voorkomen in het gebied. Hiermee wordt ook een bijdrage geleverd aan de instandhouding, herstel en ontwikkeling van een geschikte leefomgeving voor planten en dieren. Waarschijnlijk zijn de gegevens bekend in november 2001.

Na de veldinventarisatie gaat Landschapsbeheer Groningen een herstelplan voor natte landschapselementen opstellen. Dit plan werkt als basis om concrete herstelwerk-zaamheden aan afzonderlijke elementen uit te voeren. Het herstel en onderhoud vindt alleen plaats op vrijwillige basis in overleg met de eigenaar.

De provincie en de gemeente financieren elk 25%. De overige 50% zijn afkomstig van de Kompas-gelden. De totale kosten van het herstelplan zijn geschat op ongeveer 517.000,-. Voor de periode 2001 tot en met 2006 betaalt de gemeente Eemsmond dan jaarlijks een bedrag van 21.542,-.