RDW Centrum voor voertuigtechniek

Zoetermeer, 9 juli 2001

Ministerraad akkoord met op naam zetten kentekens door voertuigbedrijven

Vrijdag 6 juli is de Ministerraad akkoord gegaan met het voorstel van Minister Netelenbos om de tenaamstelling van voertuigen en de afgifte van kentekenbewijzen door voertuigbedrijven mogelijk te maken. De verwachting is dat dit de autobranche maximaal 50 miljoen gulden per jaar aan improductieve uren en autokosten scheelt. In de huidige situatie moeten autobedrijven naar een postkantoor om een voertuig op naam te zetten.
Het voorstel is in samenwerking met de autobranche en de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie door de RDW voorbereid.
Als de Tweede Kamer eveneens instemt met het voorstel, kan de nieuwe tenaamstellingprocedure in 2002 in gebruik worden genomen.

De nieuwe tenaamstellingprocedure houdt in dat een daartoe erkend autobedrijf na verkoop van een voertuig uit bedrijfsvoorraad ter plekke een kenteken op naam van de nieuwe eigenaar kan zetten. Tijdens de tenaamstellingsprocedure, waarvan de legitimatie van de koper deel uitmaakt, vinden diverse on-line controles met de registers van de RDW plaats. Ook moet de koper een wilsverklaring aan het voertuigbedrijf overhandigen. Vervolgens vinden de mutaties in het kentekenregister plaats en kan het voertuigbedrijf het kentekenbewijs deel II printen en aan de koper overhandigen.

Voor de verkoop van voertuigen tussen particulieren blijft men aangewezen op het postkantoor. Deze mogelijkheid blijft overigens ook gehandhaafd voor voertuigbedrijven.

Bedrijven die de tenaamstelling zelf willen gaan verzorgen, moeten daarvoor een erkenning aanvragen. De RDW gaat deze erkenningen afgeven en de bedrijven controleren op de naleving van de verschillende eisen en regels die de erkenning met zich meebrengt.

Informatie voor de redactie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Jantien Eising, (079) 345 83 04.

RDW

De RDW registreert gegevens van voertuigen, hun eigenaren en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie over deze zaken aan derden hoort hierbij. Daarnaast bewaakt de RDW de veiligheid- en milieuaspecten van het Nederlands wagenpark en schept zij voorwaarden ter bestrijding van fraude en criminaliteit.
Vanuit deze achtergrond voert de RDW overleg in EU- en ECE-verband, speelt zij een belangrijke rol in de internationale informatie-uitwisseling en adviseert zij belanghebbenden.