Milieudefensie

Persbericht

Esso, stop destroying the climate! Milieudefensie kondigt blokkade Esso- benzinestation aan

Amsterdam, 10 juli 2001 --- Milieudefensie zal binnen acht dagen een benzinestation van Esso ergens in Nederland op vreedzame wijze blokkeren. Het moederbedrijf van Esso, Exxon Mobil, voert actief campagne om de onderhandelingen over het tegengaan van klimaatverandering (Kyoto-protocol) te frustreren. Met deze actie doet Milieudefensie een oproep aan Esso om het probleem van klimaatverandering serieus te nemen. Milieuorganisaties in veertien landen voeren campagne tegen Esso. Met deze actie sluit Milieudefensie zich hierbij aan.

Esso heeft met paginagrote advertenties in de VS campagne gevoerd om president Bush over te halen het Kyoto-protocol ter beperking van broeikasgassen niet te ratificeren. Esso was met ruim één miljoen dollar een van de grootste geldschieters van de verkiezingscampagne van Bush. En met succes: de VS doen niet meer mee met de beperking van broeikasgassen. Esso heeft hier alle belang bij, want het is 's werelds grootste bedrijf in fossiele brandstoffen. Het gebruik van fossiele brandstoffen als olie en kolen zal teruggedrongen moeten worden om klimaatverandering tegen te gaan.

Op 16 juli begint in Bonn de volgende internationale klimaatconferentie (COP 6bis). De onderhandelingen hangen aan een zijden draad, met name door de onwillige opstelling van de VS. Japan, Canada en Australië dreigen de VS te volgen.

Milieuorganisaties in veertien landen, waaronder Friends of the Earth International, het internationale netwerk waarvan Milieudefensie deel uitmaakt, voeren nu campagne om Esso op te roepen niet langer dwars te liggen. Milieudefensie eist dat Esso het probleem van klimaatverandering nu eindelijk erkent, het Kyoto-protocol ondersteunt en substantieel gaat investeren in hernieuwbare, duurzame energiebronnen.
Inmiddels lopen er campagnes tegen Esso in onder meer Engeland, Schotland, Nieuw Zeeland, Australië, Finland, de VS, Duitsland en Noorwegen. Honderd Europar-lementariërs, waaronder Alexander de Roo (GroenLinks), Max van den Berg (PvdA) en Lousewies van der Laan (D66) ondersteunden een oproep om Esso te boycotten vanwege haar opstelling in het debat over klimaatverandering.

Meer informatie volgt. Vandaag heeft Milieudefensie Esso Nederland in Breda en het hoofdkantoor van Exxon Mobil in Texas per fax en brief op de hoogte gesteld van de aanstaande actie.