Senter

Persbericht Senter

Eén digitaal loket dankzij subsidie Sociale Integratie

Den Haag 10 juli 2001 - Wijkbewoners in het Bloemen en Bomen kwartier in Woerden bepalen zelf welke diensten zij wanneer willen afnemen via één digitaal loket. Op een plaats op het internet is het totale dienstenaanbod bijeengebracht van een woningcorporatie, een verzorgingshuis, de thuiszorg en het maatschappelijk werk. Dit is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het programma Technologie & Samenleving Sociale Integratie van de Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De subsidie is bedoeld voor projecten die technologie op vernieuwende wijze inzetten bij de bevordering van de sociale integratie, sociale cohesie en sociale kwaliteit. In 2000 hebben vijf projecten een T&S-subsidie ontvangen. In 2001 is NLG 900.000 (EUR 408.402) beschikbaar voor nieuwe projecten.

Projecten moeten aansluiten bij een van de aandachtsgebieden 'de communicerende burger' en 'de leefbaarheid van buurten'. Bij 'de communicerende burger' gaat het om de stimulering van de actieve sociale betrokkenheid van de burger bij zaken die hem en zijn omgeving betreffen. Bij 'de leefbaarheid van buurten' gaat het om de versterking van de sociale binding van de bewoners met hun buurt. Voor beide aandachtsgebieden geldt dat de projecten zich moeten richten op de oplossing van maatschappelijke knelpunten, waarbij de behoeften van de doelgroep centraal staan. Een goede samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties is daarbij belangrijk. Ze moeten mensen in achterstandssituaties de helpende hand bieden door enerzijds het inventief en vernieuwend gebruik van technologie en anderzijds het benutten van maatschappelijke kansen en mogelijkheden.

De projecten hebben nadrukkelijk een voorbeeldfunctie. Ze laten zien dat met de inzet van technologie de beoogde maatschappelijke en economische resultaten behaald kunnen worden. Aansluiten bij (bestaande) initiatieven kan synergie bewerkstelligen en het effect versterken.

Programma Technologie & Samenleving In het programma Technologie & Samenleving staat de consument centraal. T&S-projecten laten zien dat met behulp van bestaande technologie resultaten kunnen worden bereikt waar de samenleving daadwerkelijk iets aan heeft. In principe moeten te ontwikkelen producten en diensten binnen drie jaar op de markt staan. Voor projecten wordt dan ook gebruik gemaakt van bestaande technologieën of van technologieën die op korte termijn beschikbaar komen.

Interesse
Bedrijven en instellingen met projectideeën kunnen van 27 augustus t/m 28 september 2001 aanvragen indienen voor projectsubsidies bij Senter. Het subsidiepercentage bedraagt maximaal 50 procent van de kosten met een maximum van NLG 200.000 (EUR 90.756) per project. De maximale doorlooptijd van een project is twee jaar.
Voor informatie over het indienen van projectvoorstellen kan men contact opnemen met de secretaris van het T&S-deelprogramma Sociale Integratie, de heer drs. M.F.J. van Erve, telefoon: (070) 361 04 74, e-mail: m.f.j.vanerve@senter.nl

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, dat overheidsbeleid uitvoert op het terrein van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in Nederland. Wilt u meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter dan kunt u contact opnemen met Algemene Informatie & Advies, telefoon (070) 361 02 77.