Ingezonden persbericht

Referendum Nieuws, 10 juli 2001

AMSTERDAM: REFERENDUMCOMITE TEGEN PARKEERBELEID LEVERT HANDTEKENINGEN IN

In Amsterdam leverde het Referendumcomite Parkeernota afgelopen vrijdag handtekeningen in voor een inleidend verzoek over een referendum over de nieuwe Parkeernota die de gemeenteraad op 11 april j.l. aannam.

Tegelijk spant ze een rechtszaak aan tegen de gemeente, waarin ze verlenging van de inzamelingsperiode voor het definitief verzoek vraagt. De gemeente heeft de Parkeernota op de inzamelingslijsten erg ingewikkeld en langdradig samengevat, waardoor de inzameling extra moeizaam verloopt, aldus het comite.

Het is nog niet duidelijk of inderdaad de benodigde 6237 handtekeningen voor het inleidende verzoek ingediend zijn, omdat het comite de aantallen niet openbaar wil maken en de gemeente dit respecteert. Dit wordt duidelijk op 17 juli, wanneer het College van B&W het verzoek behandelt. Op 17 juli is ook de uitspraak van de rechter of de inzamelingstermijn (normaal 6 weken) verlengd moet worden. Indien het verzoek wordt toegelaten, moet het comite het aantal reeds opgehaalde handtekeningen aanvullen tot 24.947.

Stormloop

In Amsterdam vindt recentelijk de ene na de andere stormloop op het PvdA-gedomineerde gemeentebestuur plaats. Wegens de vele vluchtroutes en de hoge drempels die in de Referendumverordening zijn ingebouwd, weet het gemeentebestuur ze echter alle te weerstaan.


- Het "burgemeestersreferendum" strandde in september 2000 in vergevorderd stadium doordat PvdA-burgemeester Patijn plotseling, veel vroeger dan aangekondigd, met pensioen ging. Later bleek dat de landelijke PvdA-top dit allang wist. Men vond het kennelijk geen probleem om een groot aantal activisten voor niets handtekeningen te laten inzamelen op straat.
- Bij het referendum over de instelling van het Stadsdeel Binnenstad op 25 april stemde weliswaar 87 procent tegen, maar de uitkomst werd ongeldig verklaard omdat de hoge opkomstdrempel - die principieel ondemocratisch is ­ niet werd gehaald.

- Op 23 mei blokkeerde de gemeenteraad een referendum over een bouwplan voor een wetenschappelijk centrum in de Watergraafsmeer wegens "spoedeisende belangen". Vaak is dit echter een gelegenheidsargument. Volgens de gemeente zou de organisatie van een referendum een jaar kosten. De inzamelingstermijnen voor handtekeningen zijn met totaal 9 weken echter kort genoeg - de rest van de tijd wordt door het gemeentebestuur bezet. Onder verwijzing naar "spoedeisende belangen" werd begin 1998 ook het referendum over de aanleg van de Afrikahaven geblokkeerd. Het zand daarvoor was echter al in 1965 door wethouder Joop den Uyl opgespoten - en alle inwoners van Ruigoord onteigend - en heeft sindsdien 34 jaar liggen roesten totdat de gemeente het plan in 1999 weer oppakte. Maar in de redenatie van de gemeente was er na 34 jaar geen paar maanden over voor een referendum.

Meer info

Referendumambtenaar Herman Verhaar
tel 020-5522159

Referendumcomite Parkeernota
Coby Schoenmaker ­ De Groot
Willemstraat 43
1015 HW Amsterdam

++++ Referendum Nieuws is de email nieuwslijst van het Referendum Platform, geredigeerd door Arjen Nijeboer. Stuur dit bericht s.v.p. door naar vrienden, kennissen of geestverwanten. Geef uzelf of anderen op voor Referendum Nieuws op www.referendumplatform.nl ++++