Senter

11 Jul 2001.

NLG 6,5 miljoen extra voor programma Energiebesparing door Innovatie

Maar liefst dertig projecten met een totale energiebesparing van 7,5 petajoule zijn gehonoreerd in de eerste subsidieronde van het nieuwe Programma energiebesparing door innovatie. Dit is ruim boven het gestelde doel. Door de hoge kwaliteit van de ingediende projecten stelt het Ministerie van Economische Zaken NLG 6,5 miljoen (circa EUR 2,9 miljoen) extra ter beschikking; het totaal komt daarmee op NLG 21,5 miljoen (circa EUR 9,8 miljoen). Voor de volgende tenderronde heeft het ministerie NLG 20 miljoen (circa EUR 9 miljoen) beschikbaar gesteld.

Het Programma energiebesparing door innovatie startte in februari 2001 en heeft tot doel het realiseren van energiebesparing in de Nederlandse industrie en bij dienstverlenende bedrijven en instellingen. De Nederlandse overheid stimuleert binnen dit programma de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën of de nieuwe toepassing van bestaande technologie die leidt tot energiebesparing.

Op de goede weg

Nederland is op de goede weg. Succesvolle uitvoering van de dertig gehonoreerde projecten leidt tot 7,5 petajoule aan energiebesparing. Uiteindelijk leveren ze zelfs meer op vanwege hun spin off. Veel technologie uit deze projecten kan namelijk op meerdere plekken worden toegepast. Door dit herhalingspotentieel zou de komende jaren in Nederland nog eens 32 petajoule extra besparing mogelijk zijn.

Grote interesse van de levensmiddelenindustrie

Een groot deel van de indieners komt uit de levensmiddelenindustrie; daarnaast was er ook veel interesse uit de chemische en procesindustrie. De gehonoreerde projecten hebben onder andere betrekking op scheidingstechnieken, zoals het gebruik van membranen ter vervanging van thermische droogtechnieken. Andere projecten omvatten ontwikkelingen voor procesverbeteringen, ontwikkelingen in apparatuur voor industriële koeltechnieken of nieuwe energiezuinige installaties. De indieners hebben ook aandacht voor het verbeteren of implementeren van oplossingen voor milieuproblemen.

Nieuwe subsidieronde

Tot en met 14 september 2001 kan iedere organisatie met een innovatief idee dat leidt tot energiebesparing bij Senter een subsidieaanvraag indienen voor de tweede subsidieronde. Voor deze ronde is NLG 20 miljoen (circa EUR 9 miljoen) beschikbaar.

In de beoordeling van subsidieaanvragen wordt gekeken naar de potentiële energiebesparing in relatie tot de gevraagde subsidie en de innovativiteit van het project. Ook de omvang van herhalingsmogelijkheden in dezelfde branche of andere branches speelt een rol.