AXA Stenman Industries NV

PERSBERICHT

Namens onze cliënt AXA STENMAN INDUSTRIES N.V. zenden wij u hierbij het heden voor publicatie vrijgegeven persbericht toe.

Veenendaal, 11 juli 2001

AXA STENMAN INDUSTRIES stelt winstverwachting voor 2001 bij

Vooruitlopend op de publicatie van het halfjaarbericht op maandag 27 augustus 2001, deelt AXA Stenman Industries N.V. mee dat, als gevolg van de algemene economische omstandigheden en de teleurstellende activiteiten in de bouw- en fietsenmarkt, de omzet over het eerste halfjaar duidelijk lager zal zijn dan in het eerste halfjaar van 2000. Het lagere omzetniveau heeft het resultaat sterk negatief beïnvloed. De nettowinst per aandeel zal over de eerste helft van 2001 40%-50% lager liggen dan over de vergelijkbare periode in 2000.

Tot nu toe is de omzet in beide productlijnen, hang- en sluitwerk en fietsaccessoires, lager geweest dan vorig jaar. In de markt voor hang- en sluitwerk heeft een hoog voorraadniveau bij afnemers geleid tot een afname van het orderniveau. De terugval in opgeleverde woningen had ook een negatief effect op de vraag naar hang- en sluitwerk. De omzet van fietsaccessoires is geraakt door een afnemend consumentenvertrouwen, dat op Europese schaal wordt waargenomen.

Het aantal werknemers is dit jaar met 10% afgenomen, van 663 aan het begin van het jaar tot het huidig aantal van 599. De verplaatsing van Basta's fietssloten van Denemarken naar Stenman Holland in Nederland, die eerder dit jaar was aangekondigd, is nu afgerond. De kapitaalinvesteringen worden teruggebracht. Verdere kostenverlagingen en maatregelen voor efficiencyverbetering worden onderzocht. De volledige effecten van de kostenbesparende maatregelen zullen tot uitdrukking komen in 2002.

De economie laat momenteel nog geen tekenen van herstel zien. Daarom wordt niet verwacht dat de vraag in beide markten, waarin de onderneming actief is, belangrijk zal verbeteren in de tweede helft van dit jaar. Gebaseerd op deze ontwikkelingen en de informatie die op dit moment beschikbaar is voor de onderneming, verwacht AXA Stenman Industries dat de nettowinst per aandeel over het jaar 2001 aanzienlijk lager zal zijn dan in 2000.

Bedrijfsprofiel

AXA STENMAN INDUSTRIES is een industriële onderneming die hang- en sluitwerk en fietsaccessoires ontwikkelt, produceert en verkoopt voor respectievelijk de bouw- en fietsenmarkt. De onderneming neemt een sterke positie in op de markten waarin zij actief is. In haar assortiment hang- en sluitwerk produceert de onderneming onder meer raamuitzetters, raamsluitingen en veiligheidsbeslag. Fietssloten, dynamo's en fietsverlichting vormen het assortiment fietsaccessoires. Deze producten hebben als gemeenschappelijke noemer: Veiligheid en Beveiliging.

De onderneming heeft drie dochtermaatschappijen. Stenman Holland in Nederland verkoopt zowel hang- en sluitwerk als fietsaccessoires onder de merknaam AXA. In Veenendaal vinden productontwikkeling, productie, verkoop en marketingactiviteiten plaats. In Edam worden aluminium beveiligings hang- en sluitwerkproducten vervaardigd. De werkmaatschappij AXA-MAG bevindt zich in Siewierz, Polen. Hier worden aluminium hang- en sluitwerkproducten voor zowel de Nederlandse als de Poolse markt vervaardigd. De werkmaatschappij Basta heeft een productielocatie in Frankrijk en verkoopkantoren in de Benelux, Denemarken,Duitsland, Frankrijk en UK. Dit assortiment fietsaccessoires wordt verkocht onder de merknaam Basta in een groot aantal Europese landen.

Bij AXA STENMAN INDUSTRIES waren in 2000 circa 650 personen werkzaam.