Ingezonden persbericht



Hobbydierhouders wijzen verplichte mkz-keuring af

11 Juli 2001

PERSBERICHT

Persbericht van de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders i.o.

Welsum, 11 juli 2001

PERSBERICHT van de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders i.o. voorlopig postadres: Postbus 169, 7390 AD Twello

Hobbydierhouders wijzen verplichte mkz-keuring af.

De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders i.o. (NBvH) wil dat het ministerie van LNV in de regeling voor maandelijks onderzoek bij kalveren, geiten en schapen naar een eventuele besmetting met mond- en klauwzeer (mkz) een uitzondering maakt voor particulieren die op kleinschalige en niet-bedrijfsmatige wijze genoemde dieren houden. Volgens de NBvH is een eventuele besmetting onder dieren van hobbydierhouders eenvoudig te voorkomen door, zolang er kans bestaat op een hernieuwde uitbraak van mkz, preventief enten toe te staan. Uiteraard zonder de dieren alsnog te doden. De NBvH wijst er overigens op dat voor zover bekend gedurende de recente mkz-crisis zich geen enkel geval van besmetting onder hobbydieren heeft voorgedaan. Bij de NBvH bestaat grote ongerustheid over het aanscherpen van de regelgeving sinds de mkz-crisis. De regeling voor maandelijks onderzoek bevestigt volgens de NBvH de vrees dat het houden van hobbydieren door de overheid steeds minder aantrekkelijk zal worden gemaakt. Met het verplichte mkz-onderzoek dwingt de overheid hobbydierhouders tot het maken van hoge kosten. Kosten die door hobbydierhouders niet kunnen worden terugverdiend aangezien zij hun dieren puur uit liefhebberij houden.

De NBvH is op 4 juli j.l. door 25 zogeheten hobbyboeren uit Gelderland en Overijssel opgericht met als doel om voor hobbydierhouders een aparte status te verkrijgen. Gedurende de mkz-crisis zijn hobbydierhouders ten onrechte over één kam geschoren met commerciële veehouders en de dupe geworden van een aanpak waarbij exportbelangen een grote rol hebben gespeeld. Hierdoor is hobbydierhouders onnodig veel leed berokkend. De NBvH stelt zich ten doel de Europese en landelijke wet- en regelgeving aan te passen aan de bijzondere kenmerken van hobbydierhouderij: respect voor dieren, respect voor de relatie mens-dier, geen winstbejag, instandhouding zeldzame rassen, natuurbehoud en natuurbeheer. De vereniging zoekt naar samenwerking met verwante organisaties in andere landen. De NBvH bevindt zich nog in de oprichtingsfase. Uit het aantal steunbetuigingen tot nu toe van hobbydierhouders, zowel uit de getroffen mkz-gebieden als daarbuiten, mag worden afgeleid dat de vereniging voorziet in een grote behoefte.

Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders i.o. Het voorlopige adres is: Postbus 169 7390 AD Twello

Voor meer info: Jinke Hesterman tel: 0570 562655 of 06 50847140