Rembrandthuis

Beelden van Lies Lobatto naar Rembrandts etsen
5 juli t/m 12 oktober 2001

Vanaf 5 juli organiseert Museum Het Rembrandthuis een kleine tentoonstelling van negen bronzen beeldhouwwerken van Lies Lobatto. De beelden worden tentoongesteld naast etsen van Rembrandt waarop zij zijn geïnspireerd. De expositie vindt plaats in de zogenoemde `Cleyne Schildercaemer' van het Rembrandthuis.

Rembrandt heeft een groot aantal kleine etsen gemaakt van bedelaars en andere straatfiguren. De Amsterdamse kunstenares Lies Lobatto heeft zich door deze etsen laten inspireren. In 1988 maakte zij een serie van vier beeldhouwwerken, waarvan er drie zijn gebaseerd op de volkse typen zoals zij voorkomen op Rembrandts etsen. Voor het vierde beeld gebruikte zij een soortgelijk figuur ontleend aan een schilderij van Jan Steen. In 1998 werd deze serie gevolgd door een tweede serie van vijf beeldhouwwerken die allemaal zijn gebaseerd op Rembrandts etsen. In deze speciale tentoonstelling zijn alle beelden en de etsen waarop zij zijn geïnspireerd naast elkaar te zien.

Lies Lobatto begon pas met beeldhouwen nadat haar zoon was opgegroeid. Haar docent, de beeldhouwer Karel Gomes, liet haar de gravures zien van Grandville in het boek `Scènes de la vie privée et publique des animaux' (Parijs, 1842). Dit bracht haar op het idee om lijnen in sculpturen om te zetten. Jaren later was Gomes bezig aan een reeks figuren die geïnspireerd waren op typen uit de 17de-eeuwse toneelstukken van Gerbrant Adriaensz Bredero. Lobatto vond een vergelijkbaar voorbeeld van Nederlands realisme in Rembrandts geëtste voorstellingen van armoedig geklede straatfiguren.

Lobatto wilde geen drie dimensionale kopieën maken. Zij heeft onderdelen veranderd of toegevoegd. Zo zijn bijvoorbeeld de dode ratten die onder de mand hangen van Rembrandts `Rattenvanger' in Lobatto's beeld afwezing. Wel verschijnen er in het mandje dat wordt gedragen door Lobatto's `Kwakzalver' kleine flesjes, die niet voorkomen op Rembrandts ets van dat onderwerp. Sommige van haar beelden zijn niet op één, maar op meerdere etsen van Rembrandt geïnspireerd. Voor Lies Lobatto, net zoals voor zoveel andere kunstenaars uit onze tijd, vormen Rembrandts etsen een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerda J. van Ham, Museum het Rembrandthuis, tel: 020-5200400, of per email: museum@rembrandthuis.nl.