Ingezonden persbericht

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN STICHTING NATUUR EN MILIEU EN ZUID-HOLLANDSE MILIEUFEDERATIE

Utrecht, 11 juli 2001

Milieuorganisaties vechten toelating 'onmisbare' bestrijdingsmiddelen aan

Stichting Natuur en Milieu en de Zuid-Hollandse Milieufederatie hebben bezwaar aangetekend tegen de toelating van zes landbouwkundig 'onmisbare' bestrijdingsmiddelen door staatssecretaris Faber. Volgens de organisaties is de toelating strijdig is met het Nederlandse en Europese recht. Zij hebben tevens de rechter gevraagd om, hangende de bezwarenprocedure, de middelen voorlopig te verbieden.

De zes bestrijdingsmiddelen staan al sinds 1990 op de zwarte lijst van voor mens en milieu zeer gevaarlijke landbouwvergiften die in 1995 verboden zouden worden. Via de sluiproute van 'onmisbaarheid' werd het verbod op elf van de middelen keer op keer uitgesteld. De milieuorganisaties vochten uitstel van het verbod steeds met succes aan bij de rechter, totdat afgelopen januari de 'onmisbaarheid' een wettelijke basis kreeg via een wijziging van de Bestrijdingsmiddelenwet. Wel moest uiterlijk 1 juli een nieuwe aanvraag voor toelating voor de elf middelen worden ingediend. Voor zes van de middelen is dat gebeurd.

De aanvragen voor de toelating vertonen ernstige mankementen, zo leert reeds een eerste beoordeling van de aanvragen. Voor het gif carbaryl bijvoorbeeld is de aanvraag ingediend door de organisatie van fruittelers. Volgens de wet mogen gebruikers, in dit geval fruittelers, alleen een aanvraag indienen als het gaat om uitbreiding van de bestaande toepassing van een be strijdingsmiddel. Voor zover bekend is er geen enkel bestrijdingsmiddel met carbaryl toegelaten en kan van uitbreiding van de toepassing dus geen sprake zijn.
De milieuorganisaties hebben ook grote twijfels over de rechtsgeldigheid van de dossiers die verplicht zijn bij de aanvragen. Bij alle zes de bestrijdingsmiddelen ontbrak in eerdere dossiers verplichte informatie over bijvoorbeeld de gevolgen voor mens en milieu, of de middelen bleken niet te voldoen aan de gezondheids- en/of milieunormen. Stichting Natuur en Milieu en de Zuid-Hollandse Milieufederatie noemen het zeer onwaarschijnlijk dat nu opeens de dossiers van de zes omstreden middelen compleet zouden zijn en de middelen zouden voldoen aan de wettelijke eisen.

Foute aanvragen en gebreken in de dossiers zijn strijdig met Nederlandse en Europese regelgeving. Daarom hebben de milieuorganisaties tegen de toelating bezwaar ingediend bij staats secretaris Faber. Omdat het teeltseizoen in volle gang is, hebben zij tevens de rechter verzocht de toelating te schorsen totdat hun bezwaarschrift is afgehandeld.

Bijlage: Overzicht beoordeling van eerdere dossiers van de zes omstreden bestrijdingsmiddelen

Nadere inlichtingen: Stichting Natuur en Milieu, tel. 030- 2331328: Hans Muilerman (privé 06 27212196); Zuid- Hollandse Milieufederatie, tel. 010-4765355, Joost Rutteman