Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Openstelling Subsidieregeling demonstratie- en kennisoverdrachtprojecten duurzame landbouw

11 juli 2001 - In de periode van 12 juli tot en met 2 augustus 2001 kunnen aanvragen worden ingediend voor de subsidieregeling demonstratie- en kennisoverdrachtprojecten duurzame landbouw. Het moet gaan om projecten die zijn gericht op energiebesparing, energie- efficiency, het gebruik van duurzame energie en energiemanagement in de bloembollenteelt, de paddestoelenteelt of de glastuinbouw. Belangrijk is dat met de projecten een bijdrage wordt geleverd aan het bereiken van de doelstellingen van de Meerjarenafspraken Energie (MJA-E's) en/of de energiedoelstellingen van het Convenant Glastuinbouw en Milieu.

Minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij stelt f 1 miljoen (Eur 453.780,21) beschikbaar. waarvan f 60.000,- (Eur 27.226,81) voor projecten gericht op de bloembollenteelt, f 90.000,- (Eur 40.840,22) voor projecten gericht op de paddestoelenteelt en f 850.000,- (Eur 385.713,18) voor projecten gericht op de glastuinbouw. De aanvragen worden beoordeeld volgens de tenderprocedure. Dit betekent dat aanvragen onderling concurreren om het beschikbare budget. De beste projecten komen in aanmerking voor subsidie, die maximaal 50% van de subsidiabele projectkosten bedraagt.

Toelichting
De subsidieregeling demonstratie- en kennisoverdrachtprojecten duurzame landbouw is door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij ontworpen om aanpassingen en vernieuwingen op land- en bosbouwbedrijven te stimuleren die noodzakelijk zijn uit een oogpunt van milieu- of natuurbeleid maar ook met het oog op verbetering van de concurrentiekracht. Cruciaal voor het verkrijgen van subsidie is dat er sprake is van demonstratie- en kennisoverdrachtprojecten. Demonstratieprojecten zijn projecten waarin vernieuwingen op praktijkniveau worden toegepast met als doelstelling door middel van voorlichting het draagvlak voor de vernieuwingsrichting te verkrijgen of vergroten. Kennisoverdrachtprojecten zijn specifiek gericht op het overdragen van kennis over de desbetreffende vernieuwingsrichting aan de relevante doelgroep. Ondernemingen en instellingen die werkzaam zijn op het terrein van onderzoek, scholing, opleiding, voorlichting, advies of begeleiding komen niet voor een subsidie in aanmerking.

De regeling vervangt de Subsidieregeling demonstratie- en bewustmakingsprojecten milieu- en natuurvriendelijke landbouwproductiemethoden en de Subsidieregeling demonstratieprojecten markt en concurrentiekracht.

Voor meer informatie en voor brochures en aanvraagformulieren kunt u contact opnemen met LASER, vestiging Dordrecht, tel (078) 6395200. U kunt ook internet raadplegen: http://www.minlnv.nl/regelingen.