Gemeente Leiden

Gemeente pakt sluipverkeer aan

Veiliger het Utrechtse Jaagpad over

De verkeerssituatie op het Utrechtse Jaagpad tussen de Hogendijkstraat en de Kettingstraat is gevaarlijk. Sluipverkeer van de Hoge Rijndijk naar het Waardeiland en terug leidt tot onveilige situaties voor voetgangers en fietsers. Drempels en bredere voetpaden moeten ervoor zorgen dat het pad veiliger wordt voor langzaam verkeer.

BOUWEN EN WONEN - Het Waardeiland is met twee bruggen verbonden met het Utrechtse Jaagpad. Alleen de Kettingbrug is opengesteld voor motorvoertuigen. Automobilisten gebruiken dit gedeelte van het Utrechtse Jaagpad, gesitueerd tussen beide bruggen, om vanaf de Kettingbrug door de Hogendijkstraat naar de Hoge Rijndijk te rijden. Zij vermijden zodoende de file op de Hoge Rijndijk en de verkeerslichten, waarbij de afsluiting voor alle motorvoertuigen ter hoogte van de Hogendijkstraat wordt genegeerd. De stoep op dit gedeelte van het Utrechtse Jaagpad is maar zestig centimeter breed (twee stoeptegels) bij een rijweg van drieënhalve meter. Door het vele sluipverkeer komt de veiligheid voor voetgangers en fietsers en spelende kinderen in gevaar.

Voetpad breder
Na overleg met de bewoners komt de gemeente met de volgende punten voor verbetering van de verkeersveiligheid:

1. Het aanwijzen van een gedeelte van het Utrechtse Jaagpad (tussen de huisnummers 91 en 99) als fietspad;

2. Het versmallen van de rijweg tot 2,50 meter. Hierdoor wordt het voetpad 80 centimeter breder;

3. Het aanleggen van twee verkeersdrempels, om de snelheid te verlagen;

4. Het instellen van een dertig kilometerzone. Dit wordt aan het begin van de Kettingstraat en de Hogendijkstraat met borden aangegeven;
5. De combinatie van de bestaande krappe bocht, de toekomstige 2,50 meter smalle rijstrook en de geprojecteerde paaltjes maken het oprijden van de brandweer van het Utrechtse Jaagpad naar de Hogendijkstraat onmogelijk. Het vergroten van de bocht Hogendijkstraat
- Utrechtse Jaagpad ten koste van twee parkeerplaatsen lost dit probleem op.

Inzage
De volledige tekst van het besluit met tekening ligt tot en met 3 augustus ter inzage in de bibliotheken van het stadhuis en het Stadsbouwhuis. Schriftelijke reacties kunt u richten aan Burgemeester en Wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden. Meer informatie, mevrouw A. Hogendoorn (071-5165846) van de afdeling Verkeer en Vervoer.