Politiebericht Friesland: Friesland 14-07-2001
Politieberichten van 13/7 (13.00 uur) t/m 14/7 (13.00 uur)

Joure: fout parkeren
Door de stagegroep van district Heerenveen is op donderdagavond tussen 19 en 21 uur toezicht gehouden op het parkeren in de blauwe zone en de geslotenverklaring in de Midstraat. In totaal zijn er 29 bekeuringen uitgeschreven waarvan 20 voor het ontbreken van de vereiste parkeerschijf, 4 voor overschrijding van de toegestane parkeertijd en 5 fietsers voor het rijden in strijd met een geslotenverklaring.

Blija: varkentje aangetroffen
Door een 27 jarige bewoonster aan de Unamastraat werd op 2 juli in de middaguren een klein zwart varkentje (kleiner dan een kat) in de achtertuin van haar woning aangetroffen. Het snelle diertje werd door de politie en enkele buurtbewoners gevangen. De eigenaar van het beestje kon niet worden opgespoord waarna het varkentje in een kattenkooi werd overgebracht naar de schutstal(houder) in Ferwert. Verschillende pogingen om het varkentje ergens onder te brengen mislukten, kennelijk was men nog huiverig vanwege de MKZ-crisis, want niemand wilde het beestje aannemen. Door medewerkers van de dierenambulance werd uiteindelijk een plaatsje gevonden bij de kinderboerderij Doniastate te Stiens.

Hindelopen: winkeldiefstal
Een 15 jarig meisje uit het Duitse Wesel liep vrijdagmiddag om 12.40 uur tegen de lamp bij de diefstal van een fotostandaard t.w.v. f 5,95 uit een winkel aan de Buren in Hindelopen. Het meisje werd overgedragen aan haar ouders en kreeg een geldboete (schikking) van f 120,-. Door de 35 jarige eigenaar werd aangifte gedaan.

Breezanddijk: sneheidsovertreding
Een 23 jarige jongeman uit Amsterdam reed afgelopen vrijdag omstreeks 14.50 uur met een snelheid van 195 km/uur over de A7 bij Breezanddijk, richting Friesland. Nadat de bestuurder een stopteken had gekregen kreeg hij een bekeuring voor overschrijding van de snelheid (120 toegestaan) en werd zijn rijbewijs ingevorder.

Berlikum: vervelende winkeldief
Een 59 jarige inwoner uit Harlingen werd vrijdagmiddag om 16.10 uur betrapt bij de diefstal van een stekker (elektrisch). Bij zijn aanhouding door een 67 jarige inwoner/aangever uit Berlikum ontstond er een schermutseling omdat de man werd verteld dat de politie werd gewaarschuwd. Tijdens de schermutseling sneuvelde de bril van aangever, schade f 450,-

Drachten: winkeldief
Een 29 jarige inwoner uit Burgum werd vrijdag om 16.15 uur aangehouden bij een drogisterij aan de Noordkade te Drachten. De verdachte had kort daarvoor twee pakjes haarverf t.w.v. f 43,48 in zijn tas gestopt en niet bij de kassa afgerekend. Hij kreeg een boete van f 250,-.

Dokkum: aanrijding met letsel onder invloed
Een 18 jarige inwoner uit Dokkum reed op vrijdag omstreeks 19.15 uur met zijn snorfiets over de Bonifatiuspolder te Dokkum in de richting van het Damwoudsterreedsje. Toen hij even achterom keek bemerkte hij te laat dat er een paal stond. Hij botste tegen de paal waardoor hij zijn rechtervoet verstuikte. Hij werd door personeel van de ambulancedienst bekeken maar behoefde niet te worden vervoerd naar een ziekenhuis. Door de politie werd geconstateerd dat de jongeman had gedronken (325 ugl) waarna een proces-verbaal volgde en een rijverbod.

Drachten: aanhouding bierdrinkende jongeman
Op vrijdag om 16.30 uur zagen Drachtster stadswachten dat er een groepje jongelui in het Reidingpark aan het bier drinken was. Door de groep werd negatief gereageerd op het verzoek van de stadswachten om dat daar niet te doen en men was behoorlijk vervelend. Nadat assistentie van de politie was ingeroepen werd een 23 jarige inwoner van Drachten en deel uitmakende van de groep erg agressief en beledigde de stadswachten en de politie met de woorden klootzakken, klerelijers etc. Nadat de politie had gevorderd dat de groep zich moest verwijderen bleef de jongeman agressief, waarna hij werd aangehouden en geboeid. Tijdens zijn overbrenging bleef hij vervelend, waarbij de jas van de verdachte scheurde. Er is proces-verbaal opgemaakt voor het niet opvolgen van een bevel of vordering.

Hurdegaryp: aanrijding met letsel onder invloed Een 24 jarige inwoner uit Leeuwarden reed op vrijdag omstreeks 18.25 uur over de Rijksstraatweg in de richting van Hurdegaryp. Volgens getuigen rijdt de man met zeer hoge snelheden en overtreedt hij verschillende verkeersregels (o.a. rood licht). Op de kruising Westeromwei / Stationsweg wil de bestuurder met een geschatte snelheid van ca. 140 km/uur de Westeromwei oprijden. Dit lukt natuurlijk niet en de auto vliegt uit de bocht en zweeft via de berm, parallelweg en het erf van een apotheek, waarna hij tegen de noordgevel van die appotheek tot stilstand komt. De bestuurder heeft geluk omdat hij zijn gordel draagt en de auto is voorzien van airbags. Tocht wordt hij met lichte verwondingen overgebracht naar MCL zuid. De auto en de gevel van het pand zijn zwaar beschadigd. In het ziekenhuis wordt een bloedproef afgenomen en wordt zijn rijbewijs en kentekenbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak winkel
Tussen vrijdag 1800 en 2100 uur wordt er ingebroken in een woondekoratiewinkel aan de Nieuwestad. Door een 41 jarige medewerker uit Leeuwarden wordt aangifte gedaan. Hieruit blijkt dat de dader(s) via een dakterras een deur hebben geforceerd en de winkel kort na sluitingstijd zijn binnen gegaan. Uit de winkel wordt een geldbedrag van ruim f 4500,- weggenomen. Door de technische recherche zal een onderzoek worden ingesteld.

Siegerswoude: aanrijding onder invloed
Een 45 jarige man uit Grootegast rijdt op vrijdagavond omstreeks 23.30 uur over het Foarwurk te Siegerswoude. In een bocht in de rijbaan rijdt de man rechtdoor en komt in de sloot tot stilstand (rijrichting niet bekend). De bestuurder heeft alcohol gebruikt en de politie neemt hem een blaasproef af (815 ugl). Zijn rijbewijs wordt ingenomen en na verhoor wordt de man in vrijheid gesteld.

Oosterwolde: aanrijding onder invloed
Een 18 jarige jongeman uit Donkerbroek rijdt met een vriend van Donkerbroek naar Oosterwolde. Op de Boereweide, in een bocht, verliest de bestuurder de macht over het stuur. Hij rijdt het trottoir op, ramt de muur van de berging van een woning en botst vervolgens frontaal op een geparkeerde auto. Door de enorme klap wordt die auto tegen een andere auto gedrukt die op zijn beurt tegen een derde auto botst. In totaal raken er dus vier auto`s beschadigd. Beide inzittenden verlaten de plaats van het ongeval en lopen een nabijgelegen parkje in. Hier belt men aan bij een woning. Via via worden de ouders gewaarschuwd. Uit de omgeving wordt ook het meldcentrum van de politie gebeld die ter plaatse verschijnt. Nadat een van de ouders ter plaatse is gekomen worden de jongelui in de bossages aangetroffen. De 18 jarige is niet in het bezit van een rijbewijs en heeft gedronken. De blaastest wijst 385 ugl aan. Drie auto`s moeten worden afgesleept. Tegen de jongeman wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake rijden onder invloed, verlaten plaats ongeval en rijden zonder rijbewijs.

Leeuwarden: bedreiging portier
Op het Groot Schavernek wordt op zaterdag omstreeks 01.50 uur een 28 jarige portier van een bar bedreigt door een 17 jarige inwoner van Leeuwarden. Na een onenigheid heeft de jongeman twee bierflessen gedeeltelijk kapot geslagen en bedreigt daarmee de portier. De jongeman wordt aangehouden en even later aan de politie overgedragen. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Achlum: openlijke geweldpleging
Op zaterdag omstreeks 01.15 uur komt er bij het meldcentrum een melding binnen dat jongeren worden aangevallen op de weg tussen Achlum en Hitzum. De politie treft ter plaatse een groep jongens en meisjes op de fiets aan die op de terugweg zijn van een feest in Achlum. Onderweg zijn hun twee auto`s achterop gekomen, waaruit een groep jongemannen zijn gestapt. Daarop wordt er geslagen en geschopt en worden twee fietsen vernield. Enkele kleine wondjes onder de groep fietsers zijn het gevolg. Uit de verklaringen blijkt dat er tijdens het feest in Achlum al onenigheid tussen beide groepen was. Op basis van de signalementen wordt even later een auto met drie inzittenden aangehouden. Na te zijn geconfronteerd met de aangevers worden de drie (19, 19 en 15 jaar) overgebracht naar het bureau in Harlingen en voorgeleid. Daarna worden de verdachten overgebracht naar Leeuwarden, ingesloten en zullen in de loop van zaterdag worden afgehoord

Lemmer: brandstichting
Een 39 jarige inwoonster uit Lemmer komt na een avondje stappen met haar broer omstreeks 04.00 uur thuis. Zij zien dan dat de woonkamer van haar rijtjeswoning aan de Schokker vol rook staat en dat de lamellen niet meer voor de ramen hangen. Als brandweer en politie ter plaatse komt blijkt de hele woning vol zwarte rook te staan. Nadat de brand in de woonkamer is geblust wijst onderzoek uit dat de ruit van de achterdeur is ingeslagen en dat er verschillende goederen (stereoapparatuur) uit de woning worden vermist. In de woning wordt een half gesmolten spiritusfles aangetroffen. Aangeefster verdenkt haar ex-vriend van de brandstichting. De technische recherche stelt een onderzoek in en in overleg met de officier van justitie wordt de 41 jarige verdachte in zijn woning aan de Kotter in Lemmer aangehouden en na voorgeleiding ingesloten in het bureau te Heerenveen.

Leeuwarden: diefstal auto`s
Afgelopen nacht werden bij een garagebedrijf aan de Jupiterweg drie personenauto`s gestolen. In de showroom werd een ruit vernield en uit deze showroom werden twee auto, te weten een Audi Quattro, kleur grijs, voorzien van het kenteken 23-DX-DX en een Audi Porsche Avant, kleur blauw, voorzien van het keneteken LR-LG-69 gestolen. Vanaf het parkeerterrein voor de garage werd een Audi Rs 2,kleur blauw, kenteken LZ-NN-99 weggenomen. De auto`s hebben een gezamelijke waarde van ongeveer f 300.000.- Een medewerker van het garagebedrijf, een 30 jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.Door de politie werden op de Waldwei twee van deze auto`s aangetroffen, die er met hoge snelheid vandoor gingen in de richting Groningen. Ondanks een intensieve achtevolging gelukte het niet de verdachten aan te houden. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt eventuele getuigen om zich te melden, telefoon 058 - 880 8272.

Bureau Commnucatie: 058 - 880 8272