Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

De Ijzer, stroom van ideeën
Brugge, 16/7/2001
Bij de start van het toeristisch zomerseizoen werden langsheen de IJzer vijf nieuwe informatie- en rustpunten voor toeristen en recreanten in gebruik genomen. Het gaat om vijf zorgvuldig gekozen locaties, aan de boorden van de IJzer en op het kruispunt van toeristisch-recreatieve routes. Op elke plaats werd een koepelvormige houten informatiehut gebouwd, geflankeerd door een houten slingerend grondlichaam. Binnenkort krijgt het initiatief een vervolg in Noord-Frankrijk, waar tussen de Frans-Belgische grens en de bron van de IJzer nog eens vijf locaties op een gelijkaardige manier worden uitgerust. Hierdoor ontstaat een unieke grensoverschrijdende toeristisch-recreatieve as, die op een eenvormige manier werd ingericht.

Het concept voor de opmerkelijke vormgeving van de infopunten werd ontwikkeld door het landschapsarchitectenbureau Deschepper-Booghs uit Gent. De architectuur symboliseert de groei van de IJzer tussen zijn bron in de kalkheuvels van Noord-Frankrijk en zijn monding in de Noordzee in Nieuwpoort en steunt op twee principes:

· De bron van de IJzer wordt gevisualiseerd door een cirkelvormig plateau. Hierop staat een achthoekige, houten informatiehut. Het niveau van het plateau (dat de belangrijkheid van de bron symboliseert) daalt van bij de bron in Buysscheure (+ 90 cm) tot bij de monding in Nieuwpoort (niveau maaiveld) in acht stappen. · De loop van de IJzer wordt abstract voorgesteld door een vanuit het cirkelvormig plateau groeiende lijn. Deze golvende houten grondvorm is afwezig bij de bron in Buysscheure, en wordt steeds langer naarmate men de monding in Nieuwpoort nadert. De hoogte ervan boven het maaiveld stijgt in acht stappen van 0 naar 90 cm.

Elk rustpunt werd uitgerust met picknicktafels, fietssteunen en vuilnisbakken. In het najaar komen in elke hut vier viertalige informatieborden met o.m. een plattegrond van de grensoverschrijdende IJzervallei, een toelichting bij het project en informatie over streekgeschiedenis, natuur en landschap.

In Roesbrugge bevindt het infopunt zich in de heringerichte groene zone bij de Dode IJzer. Het vormt de startplaats van het Dode IJzerpad, een nieuwe provinciale wandelroute die nog deze zomer wordt geopend.
In Fintele werd de infolocatie gerealiseerd in het kader van het Landinrichtingsproject De Westhoek, met steun van de Vlaamse Landmaatschappij. Hier start het fietspad langs het Lokanaal richting Veurne.
Bij de Knokkebrug, een belangrijk recreatief knooppunt (o.m. LF1-Noordzeeroute, Vlaanderenroute, Ijzerbroekenroute) in West-Vlaanderen, werd een stuk braakliggend terrein gesaneerd en ingericht als picknickplaats. Men heeft er een schitterend uitzicht op de IJzerbroeken.
In Diksmuide werd als locatie de start van de zopas ingereden Frontzate, de fietsverbinding Diksmuide-Nieuwpoort, gekozen, vlakbij de IJzertoren.
Bij de monding van de IJzer in Nieuwpoort werd een infopunt voorzien ter hoogte van het Kattesas, naast de Nieuwpoortbankboei, die als uitkijkpunt werd ingericht.
Aan Franse zijde wordt druk gewerkt aan de uitbouw van gelijkaardige recreatieve knooppunten in Buysscheure, Merckeghem, Bollezeele, Esquelbecq en Wormhout.

De realisatie van de informatie- en rustpunten langs de IJzer kadert in het grensoverschrijdend Interreg II-project Toeristische as IJzer, een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en de Communauté des Communes de lYser, uitgevoerd door de West-Vlaamse Vereniging voor de Vrije Tijd vzw, met steun van de Europese Unie, de Vlaamse Landmaatschappij, het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de gemeenten Poperinge, Lo-Reninge, Houthulst, Diksmuide en Nieuwpoort.

Het project voorziet ook in de uitgave van een informatieve folder, met een overzicht van de bewegwijzerde wandel-, fiets- en autoroutes, de natuurgebieden, musea, bezoekerscentra en bezienswaardigheden langs de IJzer. De folder vormt een leidraad voor verrassende ontdekkingstochten in de grensoverschrijdende IJzervallei is gratis verkrijgbaar in elke dienst voor toerisme.