Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=418258



Aan de Voorzitter van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Hoofddirectie Personeel & Organisatie Afdeling Organisatieontwikkeling & Personeelsbeleid Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 16 juli 2001 Auteur E.F. Verwaal
Kenmerk HDPO - 135/01 Telefoon 070-348 5591
Blad /2 Fax 070-348 5321
Bijlage(n) E-mail Ef.verwaal@minbuza.nl
Betreft Scholing en opleidingen op BZ

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar mijn toezegging, gedaan tijdens het Algemeen Overleg van

27 juni 2001 over de capaciteit op Ontwikkelingssamenwerking, kan ik u als volgt informeren over scholing en opleidingen op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De zeer grote mobiliteit, de snel wijzigende omstandigheden in binnen- en buitenland en de internationale en interculturele dimensies van het werk vergen een permanente ontwikkeling van het BZ-personeel. Ik acht dit onderwerp dan ook van groot belang. Dat was traditioneel al het geval, in het nieuwe personeelsbeleid van mijn Ministerie komt dit nog sterker tot uitdrukking. Dit beleid richt zich op kwaliteitsbevordering en het tot stand brengen van de juiste 'skill mix'. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de behoeften op de korte termijn, maar ook naar die op lange termijn. Naast het wervingsbeleid en het interne overplaatsingssysteem van Buitenlandse Zaken, is opleiding en scholing in dit kader een essentieel instrument. In de komende periode zal het huidige opleidingen- aanbod kritisch worden bezien en waar nodig verstrekt en beter afgestemd op de hoofddoelstellingen van het beleid.

Mijn Ministerie kent het gehele jaar door een breed aanbod van opleidingen, gericht op medewerkers in Nederland en op de vertegenwoordigingen in het buitenland. Het aanbod is afgestemd op medewerkers op alle functieniveaus en richt zich niet alleen op aspecten van persoonlijk functioneren maar ook op specifieke kennis en vaardigheden op velerlei gebied.

In aanvulling op dit brede aanbod zijn er ook specifieke opleidingsprogramma's gericht op ondersteuning van belangrijke beleidsprioriteiten. Ik geef u hiervan twee concrete voorbeelden die direct gerelateerd zijn aan de zorgpunten rond de capaciteit die tijdens het Algemeen Overleg aan de orde zijn gekomen. Kennis op het gebied van Ontwikkelingssamenwerking wordt bevorderd door medewerkers van het Directoraat Generaal Internationale Samenwerking intensieve opleidingsmodules aan te bieden waarin elementen als macro-economische analyse, de sectorbenadering, de samenhang met andere beleidsterreinen alsmede de centrale beleidsthema's van Ontwikkelingssamenwerking als armoedebestrijding en coherentie een belangrijke plaats innemen. De kwaliteit van het financieel beheer zal een impuls krijgen door de functie-eisen in deze sector verder aan te scherpen en een groot aantal medewerkers op dit terrein een opleidingstraject aan te bieden dat afgestemd is op de individuele leerbehoeften. Hierbij komen in elk geval elementen als jaarplancyclus, werken met moderne IT-systemen, resultaatgericht verantwoorden, alsmede werken met kengetallen uitgebreid aan de orde.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Kenmerk 135 - 01
Blad /2

===