Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Havens is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

16-07-2001

CNV Havens: cao-overleg bij EBS wordt hervat

Eén uur voor het verstrijken van een ultimatum van CNV Havens, heeft de directie van overslagbedrijf European Bulk Services (EBS) de bonden alsnog uitgenodigd om de cao-onderhandelingen te hervatten. CNV Havens gaat in op deze uitnodiging. De gesprekken beginnen om 11.30 uur.

De cao-onderhandelingen bij EBS zitten al enige tijd muurvast. De leden van CNV Havens hebben het eindbod van hun werkgever op 12 juni unaniem afgewezen, waarna de bond een ultimatum heeft gesteld dat vanmiddag om 12.00 uur af zou lopen. Komt de directie niet met een beter bod, dan volgen er zonder meer acties. Om te laten zien dat het ernst is, hebben de werknemers in de afgelopen periode al geweigerd om over te werken.
"De mensen zijn het echt zat", verwoordt CNV-bestuurder Rob Vlietman de gevoelens. "Wat wij van EBS vragen, is een absoluut minimumpakket. En zelfs daartoe is EBS tot nu toe niet bereid geweest. Laten we hopen dat we de directie er nu van kunnen overtuigen dat er echt wat beters op tafel moet komen. De mensen bij EBS zitten al ruim negen jaar zo ongeveer op de nullijn. Terwijl in heel Nederland cao's met fatsoenlijke loonsverhogingen worden afgesproken, boeren de EBS-werknemers achteruit. Dat kan natuurlijk niet." CNV Havens eist behoud van de automatische prijscompensatie in een eenjarige cao. EBS wil wat salaris betreft tot nu toe niet verder gaan dan een sterk afgekloven versie: als de prijscompensatie op 2 procent staat, krijgen de EBS-werknemers een uitkering van 1 procent (tot een maximum van 2 procent per jaar!). Daarnaast wil EBS de inhuur van derden (detachering) uitbreiden. Voor de vaste werknemers van EBS is dat onverteerbaar. Bij EBS werken ongeveer 360 mensen. Ter vergelijking: tien jaar geleden waren dat er nog zo'n 2.400. Op dit moment hangt er nog een reorganisatie in de lucht, waarbij nog eens zestig werknemers het veld zullen moeten ruimen.

Nadere inlichtingen:

Rob Vlietman, vakgroepbestuurder CNV Havens
010-4550050
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030 - 6348 244