TijdschriftenGala 2001

Dit jaar acht Mercurs

De Mercurs worden in 2001 toegekend in acht categorieën:
Tijdschrift van het Jaar
Lancering van het Jaar
Hoofdredacteur van het Jaar
Artdirector van het Jaar
Columnist van het Jaar
Mercur.nl van het Jaar
Talent van het Jaar
Tijdschriftcampagne van het Jaar
Daarnaast kan de Mercur d'Or (inclusief LOF-prijs) worden uitgereikt.
Alle Nederlandse publieks- en opinietijdschriften en/of omroepbladen en diegenen die daarvoor werkzaam zijn, komen in aanmerking voor één of meerdere Mercurs. Voor de Mercur-categorieën zijn criteria opgesteld (gedetailleerde informatie over de criteria kunt u eind juli vinden op www.mercurs.nl). De jurys kunnen niet van deze criteria afwijken.
De jurering van de Mercur Tijdschriftcampagne van het Jaar staat los van de andere zeven categorieën. Voor deze Mercur kan niet worden voorgedragen.

Voorjurys en hoofdjury van de Mercurs
Voor de beoordeling van zeven Mercur-categorieën worden vier voorjurys benoemd. Er is een voorjury voor:
Hoofdredacteur en Columnist van het Jaar,
Tijdschrift en Lancering van het Jaar
Artdirector van het Jaar en
Mercur.nl en Talent van het jaar.
De voorzitters van de voorjurys participeren in de Hoofdjury. De Hoofdjury bestaat verder uit een onafhankelijk voorzitter, een adverteerder en een reclame-/mediabureauvertegenwoordiger.

Nieuw jureringtraject voor de Mercurs 2001
Dit jaar zullen medewerkers van uitgeverijen (aangesloten bij de Groep Publiekstijdschriften van het NUV) worden uitgenodigd om personen/titels voor te dragen voor de Mercur-categorieën (vakgenoten kiezen vakgenoten). Alle ingezonden namen/titels zullen worden opgenomen op de longlist. De Werkgroep Gala stelt (na weging) per categorie uit de longlist een top tien samen, bestaande uit de meest voorgedragen personen/titels. Hierbij zal onder andere de invloed van de getalssterkte van de verschillende uitgeverijen genivelleerd worden.
De uitgeverijen die in de top tien staan worden gevraagd hun voordracht te onderbouwen en te motiveren. De vier voorjurys gaan aan de slag met de onderbouwingen en motivaties van de uitgeverijen en nomineren voor elke Mercur-categorie maximaal vijf personen/titels. Deze nominaties worden vervolgens voorgelegd aan de hoofdjury. De hoofdjury benoemt per categorie één winnaar. De genomineerden worden ongeveer vier weken voor het TijdschriftenGala bekend gemaakt. De uiteindelijke Mercur-winnaars worden tijdens het TijdschriftenGala op 13 december bekend gemaakt.

Voorzitter Werkgroep Mercurs sluit twee nieuwe contracten Nico van Zetten, directeur Audax Publishing en voorzitter van de Werkgroep Mercurs, is onlangs met HaboDaCosta en de Brouwer Groep overeengekomen zich (opnieuw) te verbinden aan de Mercurs. Graag verwelkomen wij HaboDaCosta als nieuwe Mercurpartner. Ron Meijer, directeur van HaboDaCosta: Een mooie kans voor ons om de HaboDaCosta Mercur te introduceren. We hebben al veel tijdschriftuitgeverijen als klant, met name special interest tijdschriften. Het uitgeven van kleinschaliger tijdschriften is een groeiende trend; HaboDaCosta kan daar prima diensten voor leveren. De Mercuruitreiking ondersteunen wij van harte, omdat de prijzen het vak scherp houden.

Brouwerdirecteur Barent Momma verlengde de reeds bestaande overeenkomst als Mercurpartner. Nieuwe tijdschriften worden steeds meer als multimediaal merk in de markt gezet. Onze groep van mediabedrijven sluit hier uitstekend op aan. Ik hoop dat vooral tijdschriften die zich meer dan alleen in gedrukte vorm presenteren in de prijzen vallen. Een Mercurnominatie betekent veel publicitaire aandacht voor je titel. Tevens is de nominatie een interne eer en een mooie stimulans voor de eigen medewerkers.