Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
104

Directie:
voorlichting

16-07-2001

Status:
informatie

Nieuwe aanpak Vernieuwingsimpuls:

Onderzoeksplannen rechtstreeks naar NWO

NWO, KNAW en VSNU hebben een nieuwe aanpak voor onderzoek door jonge wetenschappers opgesteld. Om voor financiering vanuit de Vernieuwingsimpuls in aanmerking te komen hoeven zij hun ideeën niet meer eerst aan een universiteit voor te leggen. Onderzoeksplannen kunnen voortaan rechtstreeks bij NWO worden ingediend. Vrouwelijke onderzoekers krijgen daarbij extra aandacht. Ook komt er een meldpunt waar kandidaten terechtkunnen met vragen en opmerkingen over de toekenningsprocedure. Minister Hermans is blij met de nieuwe aanpak van de Vernieuwingsimpuls, zo laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.
De Vernieuwingsimpuls is een gezamenlijk programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), de Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) en het ministerie van OCenW, dat vorig jaar van start is gegaan. Het biedt jonge talentvolle onderzoekers de kans hun eigen ideeën voor onderzoek uit te voeren. In 2000 hebben 43 onderzoekers een subsidie van 300.000 gulden per jaar gekregen voor een periode van vijf jaar. Binnenkort maakt NWO bekend welke kandidaten voor de tweede tranche zijn uitverkoren.

Bij de start vorig jaar was 30 miljoen gulden voor de Vernieuwingsimpuls beschikbaar. OCenW, NWO en de VSNU hadden ieder 10 miljoen gulden hiervoor vrijgemaakt. Voor de komende tien jaar is dat bedrag ruim 155 miljoen per jaar. OCenW neemt daarvan 55 miljoen voor zijn rekening, NWO 50 miljoen en de universiteiten en onderzoeksinstellingen ook 50 miljoen. Het totale bedrag wordt zo snel mogelijk ingezet, zodat een maximaal effect van de vernieuwingsimpuls uitgaat.


Zie ook:
Brief aan de Tweede Kamer

omhoog
Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl