Stichting Toezicht Effectenverkeer

16 juli 2001

De Stichting Toezicht Effectenverkeer gaat hard optreden tegen cliëntenremisiers die zich niet houden aan de voor hen geldende wettelijke bepalingen en regelingen zoals vastgelegd in de Wet toezicht effectenverkeer 1995 (Wte 1995) en de Nadere Regeling toezicht effectenverkeer 1999 (NR '99) van de STE.

Cliëntenremisiers zijn vrijgestelde effecteninstellingen die uitsluitend cliënten mogen aanbrengen bij onder toezicht staande effecteninstellingen of beleggingsfondsen. De
cliëntenremisiers/tussenpersonen mogen bijvoorbeeld geen effectenorders van deze cliënten doorgeven of gelden van cliënten onder zich houden. In de praktijk blijkt dat cliëntenremisiers zich niet altijd aan deze regels houden. Handhaving van genoemde regelgeving heeft thans hoge prioriteit bij de STE. Bij overtreding van regels heeft de STE de mogelijkheid de registratie van een cliëntenremisier door te halen of te weigeren of een boete of dwangsom op te leggen

Cliëntenremisiers zijn veelal (assurantie-) tussenpersonen die tegen vergoeding cliënten werven voor een onder toezicht staande effecteninstelling. Een cliëntenremisiers mag geen andere effectendiensten aanbieden, zoals het adviseren bij een effectentransactie waarvoor hij een transactie-gerelateerde fee ontvangt. Op het moment dat een cliëntenremisier wel andere effectendiensten aanbiedt aan cliënten is hij vergunningplichtig, en dus in overtreding van de Wte 1995.

Cliëntenremisiers zijn vrijgesteld van de vergunningplicht, omdat het aanbrengen van cliënten slechts een eenvoudige effectendienst is. Zij worden echter wel geregistreerd door de STE.

De STE gaat meer nadrukkelijk kijken naar de reclame-uitingen van cliëntenremisiers. Hierin moet duidelijk worden vermeld dat de door de cliëntenremisiers aangeprezen producten worden aangeboden en verkocht door een met naam genoemde onder toezicht staande effecteninstelling. Ook moet duidelijk zijn dat de cliëntenremisier de klant slechts in contact brengt met de aanbieder van het product.

De STE benadrukt verder dat effecteninstellingen die via cliëntenremisiers cliënten krijgen aangebracht, zelf de verantwoordelijkheid dragen voor het naleven van alle regels van de NR '99, zoals het opstellen van een cliëntenprofiel.

De STE evalueert momenteel de regels met betrekking tot cliëntenremisiers. Mogelijk wordt in de toekomst de regels aangescherpt.