Electronic Highway Platform Nederland

ICT-Onderzoek stiefkind van de overheid

Het kabinet moet zeker 230 miljoen gulden extra investeren in het ICT-onderzoek, wil zij haar ambitie tot de wereldtop te behoren, waarmaken. Bovendien moet het onderzoek beter gecoördineerd worden, bijvoorbeeld door een Nationaal Forum. Dat forum moet via het subsidiëringsmodel (Fom) dat ook bestaat voor het natuurkunde-onderzoek.

Dit concludeert Task Force-voorzitter C. le Pair die in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs de positie van het Nederlands ICT-onderzoek analyseerde. Hij overhandigde zijn bevindingen gistermiddag aan de bewindslieden.

Het Nederlandse ICT-onderzoek zakt internationaal steeds verder weg. Zelfs India dreigt Nederland voorbij te streven. Frankrijk en Ierland hebben onlangs een miljardenimpuls gegeven aan het ICT-onderzoek. De Nederlandse overheid heeft daarentegen de afgelopen vijftien jaar zijn onderzoeksfinanciering niet bijgesteld terwijl het belang van de ICT-sector in die periode op spectaculaire wijze is gegroeid. De sector zorgt voor een kwart van de economische groei en voor de helft van de productiviteitsstijging in Nederland.

Volgens Le Pair kan het Nederlandse bedrijfsleven de komende jaren sterk profiteren van samenwerking met onderzoeksinstellingen, signaleert de task force. Zo maakt internet de komende jaren nog een sterke ontwikkeling door als gevolg van mobieletoegangsmogelijkheden. Digitale handel en transacties via internet worden gemeengoed en de markt voor embedded systemen neemt een hoge vlucht. Software engeneering staat nu nog in de kinderschoenen, is ambachtelijk van opzet en gaat een belangrijke ontwikkeling doormaken. Om het publiek gefinancierde onderwijs daarop te laten aansluiten is een eenmalige injectie onvoldoende. Ontwikkelt het publieke ict onderzoek zich niet voldoende, dan dreigen innovatieve ict bedrijven zich terug te trekken uit Nederland, waarschuwt Le
Pair.

Wilt u alle EPN-persberichten voortaan per e-mail ontvangen? Klik hier.

EPN wordt
ondersteund door:

Zoeken

_____ OK