Politie Amsterdam-Amstelland

Met zijn hoofd in de nasi
16-7-2001. Zondagavond ging de politie om een hulpverleningsverzoek naar een Chinees restaurant in stadsdeel De Pijp. Een naar later bleek 41-jarige klant lag met zijn hoofd voorover in een bord nasi en was niet meer aanspreekbaar. De agenten stelden gauw de diagnose. De man had te veel gedronken en werd gewekt. Hij bleek ook overmoeid te zijn. De klant is nog wel onderzocht door ambulancepersoneel, maar hoefde niet naar een ziekenhuis.
Dode bij arbeidsongeval
16-7-2001. Vanmorgen rond half twaalf deed zich bij IJburg een arbeidsongeval voor waarbij een 19-jarige vrachtwagenchauffeur het leven liet. De vrachtwagen was geladen met 7 meter lange stalen beschoeiïngsplaten die elk rond de 1.000 kilo wegen. Toen de chauffeur de spanband losmaakte waarmee de platen waren verankerd, kieperde één van de platen uit de vrachtwagen en trof het slachtoffer. Hij overleed ter plaatse. Het medisch helitraumateam landde ter plaatse, maar hoefde niet op treden. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in. Verkeerscontroles in de regio
Hier volgt een overzicht van verkeerscontrole van de afgelopen dagen:

Kudelstaart
Vrijdag een snelheidscontrole op de Hoofdweg in Kudelstaart. De politie deelde 56 bonnen uit. De hoogste score was 88 kilometer per uur. Deze chauffeur reed 38 kilometer te hard.

Huigenbos
Vrijdagmiddag vielen 54 bonnen bij een verkeerscontrole bij Huigenbos. Een automobilist is aangehouden. De man bestuurde een auto terwijl hij door de rechter tot ontzegging van de rijbevoegdheid was veroordeeld.

Hortensialaan Aalsmeer
Vrijdagmiddag een bromfietscontrole op de Hortensialaan in Aalsmeer. De politie deelde zes bonnen uit. Een van de overtreders was een bromfietser die 70 in plaats van 40 reed.

Cruquiuskade
Vrijdagmiddag zijn bij snelheidscontroles op de Cruqiuskade 54 hardrijders op de bon gezet. De hoogste score was 112 kilometer per uur.

Mr. Visserplein
Vrijdagmiddag een roodlichtcontrole op het Mr. Visserplein. De agenten schreven 24 overtreders op.

Hulstweg
Vrijdagavond vielen tien bonnen bij een verkeerscontrole op de Hulstweg. Een automobilist is aangehouden. Hij had te veel gedronken.

Startbaan, Amstelveen
Vrijdag tijdens de avondspits een snelheidscontrole op Startbaan in Amstelveen. De politie bekeurde 16 hardrijders. De hoogste score was 81 kilometer per uur.

Valkenburgerstraat
Vrijdagavond hield de politie van wijkteam IJtunnel een alcoholcontrole in de Valkenburgerstraat. Onder de 152 gecontroleerde automobilisten zat er één die te veel gedronken had. Tijdens een test kwam een score van ruim 1.6 promille uit de bus. De politie heeft zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Dronken automobilist achtervolgd
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een Duitse automobilist aangehouden die wel erg hard reed. De Verkeerspolitie zette hem aan de kant op de A9 bij Amstelveen nadat hij was afgeklokt op 185 kilometer per uur. De Duitser moest van de officier van justitie een boete van
1.350 gulden betalen. Nadat alle formaliteiten waren afgewikkeld, mocht de chauffeur weer verder rijden.

Wiegerbruinlaan, Uithoorn
Zaterdagochtend zijn bij snelheidscontroles op de Wiegerbruinlaan in Uithoorn 15 hardrijders op de bon gezet. Drie chauffeurs die andere weggebruikers met lichtsignalen voor de controle waarschuwden, kregen ook een proces-verbaal.

Overtoom
Zaterdagochtend zijn bij een snelheidscontrole op de Overtoom 31 hardrijders op de bon gegaan. Daarnaast kregen zeven chauffeurs een verbaal die illegaal gebruik maakten van de vrije trambaan.

Nassaukade
Zaterdagmiddag werd een snelheidscontrole gehouden op de Nassaukade. Het controlerend politiepersoneel maakte 13 keer proces-verbaal op. De hoogste score was 80 kilometer per uur.
Zondagochtend 15 keer proces-verbaal bij een snelheidscontrole op de Nassaukade. De hoogste score was 77 kilometer per uur.

Duitse hardrijder
Zaterdagavond heeft de Verkeerspolitie een Duitse hardrijder van de A8 gehaald. De chauffeur reed 138 kilometer per uur en betaalde een boete van 330 gulden.

IJdoornlaan
Zondagmiddag een snelheidscontrole op de IJdoornlaan. Er gingen 20 hardrijders op de bon. De hoogste score was 81 kilometer per uur.

Nieuwe Leeuwarderweg
Zondagmiddag werd een snelheidscontrole gehouden op de Nieuwe Leeuwarderweg. De politie zette 60 hardrijders op de bon. Beveiligingsman breekt arm
16-7-2001. Zaterdagmiddag heeft een 34-jarige beveiligingsmedewerker van een drogisterij zijn arm gebroken. Hij zat een winkeldief achterna en kwam daarbij op straat ten val. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis overgebracht. De dief ontkwam.
Controle Oude Haagseweg
16-7-2001. Zaterdagavond is een snelheidscontrole gehouden op de Oude Haagseweg waar maximaal 50 kilometer per uur mag worden gereden. In ruim twee uur tijd stonden er 111 hardrijders op de bon. De hoogste score was 100 kilometer per uur. Betrokkenen krijgen binnenkort een acceptgirokaart.
Politie beëindigt vechtpartij
16-7-2001. Surveillerende agenten beëindigden zaterdagmiddag bij Groeneveen een vechtpartij tussen twee bewoners. De een wilde de andere met een schroevendraaier steken, maar dat kon worden voorkomen. Het bleek dat de mannen al langer problemen met elkaar hadden. Een van de twee, een man van 20 jaar oud, kon als verdachte worden aangemerkt. Hij is in inmiddels heengezonden met een dagvaarding en moet binnenkort voor de politierechter verschijnen.



Overval zonnestudio
16-7-2001. Zaterdagmiddag rond half vijf is aan Tussen Meer een zonnestudio overvallen. Twee gemaskerde mannen bedreigden het personeel met een vuurwapen. Ze maakten kasgeld buit en maakten zich vervolgens uit de voeten. Er raakte niemand gewond.



Op de pont mishandeld
16-7-2001. Een 55-jarige vrouw heeft aangifte gedaan van mishandeling op het IJveer tussen Amsterdam-Noord en de De Ruijterkade. Ze kreeg zaterdagochtend problemen met twee vrouwen van rond de twintig die te kennen gaven last te hebben van de rook van haar sigaret. Als ze de sigaret niet zou uitmaken, dan zouden ze de sigaret uitdrukken op haar gezicht. Een van de twee vrouwen voegde de daad bij het woord. Het slachtoffer heeft een brandwond in het gezicht. Van de daders ontbreekt ieder spoor.



Dealer aangehouden
16-7-2001. Vrijdagavond is op Ganzenhoef een 31-jarige man aangehouden in verband met de Opiumwet. De man wordt verdacht van dealactiviteiten. Er is beslag gelegd op 33 bolletjes harddrugs, wat softdrugs en ruim 1.800 gulden handelsgeld. Vanuit een groepje mensen die de arrestatie kennelijk wilden voorkomen, werd een fles naar de politie gegooid. Een politiehondengeleider bukte en ontweek het projectiel dat op straat uit elkaar spatte. De verdachte is vandaag (maandag) voorgeleid voor de officier van justitie.



Fietser omver
16-7-2001. Zaterdagmiddag is op de Holterbergweg een 80-jarige fietser uit Ouderkerk a/d Amstel gewond geraakt. De bejaarde fietser werd aangereden door een 59-jarige automobilist. De automobilist sloeg af en zag de op het fietspad rijdende man over het hoofd. Het slachtoffer is met een hoofdwond naar een ziekenhuis overgebracht.



Frontale aanrijding
16-7-2001. Zaterdagmiddag is op de Willem de Zwijgerlaan een 29-jarige man aangehouden die met een gestolen auto een zware aanrijding veroorzaakte. De verdachte haalde een auto in en botste frontaal op een tegemoetkomend busje. De ingehaalde auto werd ook geramd. De veroorzaakte schade was aanzienlijk. De bestuurder die de inhaalmanoeuvre maakte en het ongeval veroorzaakte, was de enige die gewond raakte. Hij werd in een ziekenhuis behandeld aan een gebroken pols. De verdachte werd na medische behandeling ingesloten aan een politiebureau. Het vermoeden bestond dat de man drugs had gebruikt . Dit leidde tot een bloedproef, waarvan de uitslag nog niet binnen is. De verdachte bleek geen rijbewijs te hebben. Zondagmiddag is de man heengezonden. Hij kreeg een dagvaarding mee en moet eind augustus voor de rechter verschijnen.



Dronken tegen lichtmast
16-7-2001. Vannacht is op de Prins Bernhardlaan in Diemen een 44-jarige automobilist met zijn Alfa Romeo tegen een lichtmast gereden. Te hoge snelheid in combinatie met drankgebruik is de vermoedelijke oorzaak van dit eenzijdige ongeval. De bestuurder raakte een trottoirband en toen ging het mis. Zijn 27-jarige bijrijder is naar een ziekenhuis overgebracht met een hoofdwond. De bestuurder onderging een alcoholtest en bleek 1.4 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs is in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.



Gezinsruzie loopt uit de hand
16-7-2001. Zondagavond zijn in een woning in de Hugo de Grootbuurt drie arrestaties verricht. Het gaat om een familie bestaande uit een 70-jarige man, zijn 52-jarige echtgenote en haar 19-jarige zoon. Aanleiding van de problemen zou een onderlinge diefstal zijn. Gisteravond escaleerde de zaak tot een vechtpartij waarbij een hakmes en een mes te pas kwamen. De 70-jarige man raakte daarbij gewond in zijn hals. Hij werd medisch behandeld. In de woning is ook een vuurwapen in beslag genomen.



Bedreigd met vuurwapen
16-7-2001. Zondagavond zijn in een woning in de Vondelbuurt twee mannen aangehouden die elkaar er over en weer van beschuldigen met een vuurwapen te hebben gedreigd. De verdachten zijn 25 en 58 jaar oud. In het huis is een revolver in beslag genomen.



Dikke boete
16-7-2001. Zaterdag hebben surveillerende agenten in de Fraunhoferstraat tijdens een routinecontrole een 29-jarige automobilist aangehouden waarmee van alles mis was. De man had helemaal geen rijbewijs, zat niet in de gordels, zijn auto was niet APK-gekeurd en hij gaf in eerste instantie een valse naam op. Aangezien de verdachte geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, is contact opgenomen met de officier van justitie van het parket Amsterdam. Deze besliste dat de verdachte 750 gulden aan boetes moest betalen. De man werd heengezonden nadat dit gebeurd was. Zijn auto moest hij laten staan.
Vlam in de pan
16-7-2001. Een vlam in de pan was zondagavond rond elf uur de oorzaak van een keukenbrand in de Marianellastraat. De bewoners probeerden het vuur eerst zelf te blussen, maar dat lukte niet. Zes personen ademhalingsmoeilijkheden op. Ze werden met drie ambulances voor zuurstofbehandelingen naar ziekenhuizen overgebracht. De brandweer bestreed het vuur.



Peuk leidt tot brand in café
16-7-2001. Zaterdagochtend rond vijf uur zijn politie en brandweer uitgerukt voor een brand in een café aan de Bloemgracht. Het vuur was snel onder controle. Met name de bar liep schade op. De rest van het café zat vol roet. Bovengelegen verdiepingen liepen roetschade op.

Uit onderzoek van de Technische Recherche kwam naar voren dat de brand vermoedelijk is ontstaan door een smeulende sigarettenpeuk. De brand ontstond een half uur na sluiting van het etablissement. De bewoners van de bovengelegen etages zochten een veilig heenkomen. Een van de verdiepingen werd opengebroken, maar deze bewoners bleken niet thuis. Personeel van de dierenambulance bracht een kat in veiligheid. De bewoners mochten later hun huizen weer in.



Autorit eindigt in sloot
16-7-2001. Zaterdagmiddag belandde een auto in de sloot langs de Zijdelweg in Amstelveen. De 23-jarige bestuurder en zijn 21-jarige passagier zaten in de gordels en bleven ongedeerd. Ze klommen via de portierramen naar buiten en werden op het droge geholpen door een passerende automobilist die zelf ook in de sloot sprong. De bestuurder van de verongelukte wagen raakte op een zeker moment met één wiel in de berm. Hij verloor de macht over het stuur en kwam in de sloot terecht. De politie bracht het onfortuinlijke tweetal naar huis.



Gewond bij arbeidsongeval
16-7-2001. Op de Verrijn Stuartweg is vanmorgen in een bedrijfsruimte een 31-jarige man gewond geraakt bij een arbeidsongeval. Hij werkte vanaf een ijzeren constructie die tot 4 meter boven de grond was opgelift door een vorkheftruck. Toen de werknemer zich verstapte, viel hij en kreeg de ijzeren constructie boven op zich. Het medisch helitraumateam verleende de eerste hulp. Het slachtoffer is vervolgens met onbekend letsel per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht.



Mishandeling Vondelpark
16-7-2001. Vrijdagavond kort na elf uur is in het Vondelpark een 37-jarige Amsterdammer mishandeld. Hij kreeg ruzie met twee andere mannen. Deze sloegen en schopten het slachtoffer dermate dat deze onder andere behoorlijk gewond raakte aan zijn gezicht. De daders gingen er na de mishandeling vandoor. Het slachtoffer werd met een ambulance naar een ziekenhuis overgebracht en opgenomen. Naast diverse bloedende verwondingen, bleek hij ook een zware hersenschudding te hebben opgelopen.
De aanleiding van de problemen is nog niet duidelijk. Getuigen verklaarden later dat er iets was geroepen over geld dat zou zijn verdwenen. De politie zette de Vliegende Brigade in om naar sporen te zoeken.



Sprong/val door cocktail
16-7-2001. Vannacht is een 30-jarige Noorse toerist uit het raam van een hotel gesprongen of gevallen. Het ongeval gebeurde in een hotel in de Rembrandtpleinbuurt. De man maakte een val van een meter of zeven en is vermoedelijk met rugletsel naar een ziekenhuis overgebracht. Onderzoek bracht aan het licht dat hij verschillende hallucinerende middelen had gebruikt. Hij had enkele joints gerookt, wat alcohol genuttigd en paddos tot zich genomen.



Dronken man in Amstel
16-7-2001. De politie heeft zaterdagavond een dronken man uit de Amstel gehaald. De 46-jarige Amsterdammer had wat rond gezwommen en hield zich op een zeker moment aan een afgemeerd bootje vast. Politiemensen zagen dat de man al blauwe lippen kreeg en haalden hem met moeite uit het water. Toen hij te kennen gaf weer in de Amstel te zullen duiken, werd dit voorkomen door hem aan te houden.



Bankoverval Frederiksplein
16-7-2001. Vanmorgen tegen negenen is een gewapende overval gepleegd op een bank aan het Frederiksplein. Een met een vuurwapen gewapende man bedreigde het personeel en wist geld buit te maken. De dader verdween in een vluchtauto. Er raakte niemand gewond.



Wapens en XTC
16-7-2001. Vandaag worden twee verdachten (33 en 44 jaar) voor de officier van justitie geleid in verband met overtreding van de Opiumwet en de Wet Wapens en Munitie. Ze werden afgelopen donderdag aangehouden in de buurt van de Europaboulevard. Dit na de vondst van ruim 280 XTC-tabletten, een geladen revolver en een doorgeladen pistool. De spullen lagen in een auto. Een derde verdachte, die eveneens werd aangehouden, is inmiddels heengezonden.



Brommer onderuit
16-7-2001. In de nacht van vrijdag op zaterdag is in de Israël Queridostraat een 26-jarige bromfietser gewond geraakt bij een eenzijdige aanrijding. De man verloor om nog onbekende reden de macht over het stuur en ging onderuit. Hij werd met verwondingen aan zijn schouder, die nog herstellende was van een eerder medisch ingrijpen, per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht.



Arrestatie na steekpartij
16-7-2001. Zondagochtend heeft de politie in metrostation Nieuwmarkt een 29-jarige man aangehouden in verband met zware mishandeling. Hij wordt ervan verdacht een 21-jarige man in zijn zij te hebben gestoken. Het slachtoffer is in een ziekenhuis behandeld. Voor zover nu bekend zou het slachtoffer tegen een paal hebben geürineerd. Toen de latere verdachte daar wat van zei, werd hij van het perron geduwd. Nadat hij weer naar boven was geklauterd escaleerde de zaak tot een steekincident.