Gemeente Zaanstad

Zaans Museum verwelkomt 5000e bezoeker expositie Kijk Ons!

vrijdag 13 juli 2001

De expositie Kijk Ons! in het Zaans Museum is een succes: vrijdag 13 juli verwelkomde wethouder Judith Schouten van de gemeente Zaanstad de 5000e bezoeker Annie Kerkhove uit België met het fotoboek Kijk Ons!, een camera, een gratis entreebewijs en bloemen. Annie Kerkhove is met haar man Philip voor een fietsvakantie in Nederland. Geïnteresseerd als ze zijn in het 'volkse en industriële heden en verleden' bezochten zij het museum en de expositie Kijk Ons!.

De expositie laat alle (ruim 5000) fotos zien die honderden Nederlanders gemaakt hebben na de oproep van de stichting FotoMonument 2000 om hun dagelijkse bezigheden, zoals wonen, werken, vrijetijdsbesteding en reizen, vast te leggen voor de toekomst. De foto´s onthullen wat we belangrijk maar ook zo vanzelfsprekend vinden in ons leven. Elke foto vertelt een bijzonder verhaal en alle fotos samen vormen de spiegel van onze samenleving.

Een tipje van de sluier. Er zijn foto´s van een Rotaryclub die een natuurorganisatie helpen met het knotten van wilgen, foto´s van het werk in de bouw of de verbouw van spruitjes die gevolgd worden: van de pluk uit de tuin tot het afval in de biobak. Veel foto´s zitten vol emotie. Bijvoorbeeld de liefde van de boer voor zijn koeien, de trotse blik van de kunstenaar bij zijn creatie en de blijdschap op iemands gezicht tijdens een feestje. De foto´s krijgen vooral betekenis door het verhaal er achter. Een jongetje dat sip naar een struik staart bij het graf van zn cavia. Twee oudere dames nemen afscheid van hun vlinderhondjes omdat ze niet mee naar het bejaardenhuis kunnen.

Fotoboek

Naast de expositie stelde de Stichting FotoMonument een full colour fotoboek samen met meer dan 900 foto´s over de gewoonten en gebruiken van hun landgenoten. Dit boek is te zien en te koop in het Zaans Museum voor 34,50 (na vertoon van het toegangsbewijs) of voor 39,50 te bestellen bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, telefoon (030) 276 02 44.

FotoMonument 2000

De expositie en de uitgave van het boek zijn een initiatief van de Stichting FotoMonument 2000. Daarin participeren het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, de stichting Beeldende Amateurkunst en de gemeente Zaanstad.

Openingstijden
Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Op maandag gesloten.