Gemeente Leiden

Start opgravingen bij Kamerlingh Onnes Laboratorium

Maandag 16 juli om 9.30 uur wordt het startsein gegeven voor opgravingen bij het Kamerlingh Onnes Laboratorium door wethouder Alexander Pechtold (Archeologie). Na deze handeling, die plaatsvindt voor het gebouw aan de Steenschuur, is er gelegenheid om iets te drinken bij het theehuis in het Van der Werfpark.

Begin maart is er door archeologen van de Dienst Bouwen en Wonen een proefopgraving uitgevoerd in het terrein vóór het voormalige Kamerlingh Onnes Laboratorium. Aanleiding was het plan om een fietsenkelder onder het grasveld aan te leggen. De resultaten van het proefonderzoek waren zo interessant, dat er nu een uitgebreider onderzoek zal plaatsvinden. Op maandag 16 juli 2001 zal begonnen worden met de opgravingen, die 8 tot 10 weken gaan duren.

Bij de proefopgraving zijn de resten van vier grachtenpanden aangetroffen. Het betreft met name funderingen en kelders, waarvan de oudste waarschijnlijk dateren uit het begin van de 16e eeuw, terwijl de meest recente aanpassingen uit de late 18e eeuw dateren. Onder de huidige vloeren en kelders liggen mogelijk nog oudere grondsporen en funderingen, die waarschijnlijk dateren uit de 11e tot 12e eeuw. Er zal nu grond tot een diepte van circa 2 meter onder maaiveld onderzocht worden.

Het Kamerlingh Onnes Laboratorium ligt in de Pieterswijk, de oudste wijk van Leiden. Historische bronnen hebben aangetoond dat dit gebied al in de 12e eeuw bewoond werd. Op de oudste kaarten van Leiden is te zien dat aan dit deel van de Steenschuur al in circa 1550 grote grachtenpanden stonden. Al deze panden zijn tijdens de ramp met het kruitschip in 1807 geheel verwoest, en niet meer opgebouwd. Het grasveld is tot op heden onbebouwd gebleven.