Ingezonden persbericht

"BETER BODEGRAVEN"

Aan het College van B&W
van de Gemeente
Raadhuisplein 1
2411 BD Bodegraven

Bodegraven, 15 juli 2001

betreft: Initiatiefvoorstel

Geacht College,

Door verkoop van haar aandelen in het bedrijf ENECO heeft de Gemeente Bodegraven in 2001 een opbrengst gegenereerd van fl. 9.961.000,00. In afwachting van een notitie afkomstig van het College van B&W zijn de gelden voorlopig in een reserve ondergebracht. Bij de laatste Begrotingsraad op 2 november 2000 heeft het college van B&W de toezegging gedaan dat een notitie in het voorjaar 2001 in discussie gebracht zal worden omtrent de besteding c.q. bestemming van de ENECO-reserve.

Vanuit de bevolking is in een vroeg stadium al de suggestie gedaan de burger te betrekken bij het bestemmen van deze reserve. Bovendien zijn binnen de Gemeenteraad reeds in 2000 meerdere moties behandeld waarvan "Beter Bodegraven" mede-indiener is geweest die ten doel hadden een deel van de opbrengst te bestemmen voor sociale woningbouw in onze Gemeente. Deze moties hebben niet de gewenste steun gekregen van de meerderheid van de Gemeenteraad.

Wij constateren dat binnen en met name buiten de Gemeenteraad steeds meer ideeën boven water komen drijven. Dit proces gaat versterkt door naarmate de Gemeenteraad blijft treuzelen.

Teneinde deze discussie binnen onze gemeenschap breed en gestructureerd te kunnen voeren heeft onze fractie daarom laatstelijk voor een dergelijke volksraadpleging in navolging van andere Gemeenten gepleit. Wij menen dat dit onderwerp juist bij uitstek geschikt is om de burger te betrekken bij de gemeentelijke besluitvorming. Het is in onze optiek onvoorstelbaar dat het college van B&W die het interactief besturen een warm hart toedraagt geen gebruik maakt van dit instrument. In onze opvatting ligt het primaat van de besluitvorming ten aanzien van juist dit onderwerp niet bij de Gemeenteraad maar bij de burgers!

Haast is geboden. De intentie is dat de resultaten van de raadpleging mogelijkerwijs nog meegenomen kunnen worden bij de behandeling van de Begroting 2002. Verder dralen mag daarom niet aan de orde zijn!

Teneinde de bevolking (waarnodig nog te stimuleren) heeft "Beter Bodegraven" het voorstel gedaan deze volksraadpleging te koppelen aan een prijsvraag. De instelling, vereniging of inwoner van Bodegraven, die het idee c.q. het voorstel heeft ingediend en de meeste steun heeft gekregen kan een kleine geldprijs tegemoet zien. De bedoeling is wel dat de "winnaar" in belangrijke mate aan de geldprijs een bestemming ten algemene nutte geeft binnen Bodegraven.

Uiteraard zien wij van het college van B&W hierover op zeer korte termijn een voorstel tegemoet inclusief een passend tijdpad en criteria.

Hoogachtend,

"BETER BODEGRAVEN"

Jaap Arens
jaap.arens@planet.nl

secretariaat:
J. Boom
Vossestaart 2
2411 ML Bodegraven
RABO rek. : 39.88.14.325
E-mail : info@beterbodegraven.nl
Url : www.beterbodegraven.nl