Ingezonden persbericht

Persbericht, 15 juli 2001

DE MELLO ROEPT OP TOT VREEDZAME AANLOOP VERKIEZINGEN OOST TIMOR

Dili - De secretaris-generaal van UNTAET, Sergio De Mello riep vandaag in Dili de Oosttimorese organisaties op bij te dragen aan een vreedzaam verloop van de komende verkiezingen in Oost Timor. De Mello sprak op de eerste dag van de tweedaagse conferentie over de komende verkiezingen, die werd georganiseerd door NGO Forum, het overkoepelend orgaan van Oosttimorese niet-gouvernementele organisaties.

De Mello benadrukte in zijn toespraak het belang van een veilig verloop van de verkiezingen en riep de hulp in van de aanwezigen op de conferentie voor een vreedzame aanloop in de komende zes weken. Het bericht dat er kleine groepen "terroristen" actief zouden zijn in onder andere Baucau, Viqueque en Suai zou op geruchten berusten, maar wordt desondanks momenteel grondig onderzocht. De actieve rol die De Mello ziet weggelegd voor de lokale NGO's is die van voorlichters voor de minder goed geïnformeerde bevolking. "Vertel de mensen dat ze niet op geruchten moeten ingaan, deze geruchten verstoren de stabiliteit." De secretaris-generaal prees NGO Forum voor hun snelle ontwikkeling tot een "volwassen" gesprekspartner.

Een maand geleden verklaarde het Forum in een brief aan de minister van politieke zaken, Peter Galbraith, ernstige kritiek te hebben op de verkiezingsprocedures zoals deze door UNTAET en de Nationale Raad van Oost Timor zijn vastgelegd. Met name voor de volksvoorlichting zou veel meer tijd moeten worden uitgetrokken. NGO Forum stelt een periode van drie maanden -terwijl de huidige procedure hiervoor slechts enkele weken heeft ingeruimd- en heeft hierop besloten een eigen programma te zullen uitvoeren om de bevolking te informeren. De Nederlandse stichting Vrij Oost Timor publiceerde de verklaring in haar nieuwsbrief (nr. 4).

PLEASE, DON'T LEAVE MY PEOPLE

Een moment dat velen in de zaal tot tranen bewoog, was een zeer emotionele reactie uit het publiek op De Mello's oproep voor een vreedzaam verloop. Een van de aanwezigen, Ina Varella, begon haar pleidooi met de woorden "Please don't leave my people", verlaat mijn volk niet, hiermee refererend aan het massale vertrek van de VN ten tijde van de geweldsgolf die volgde op de uitslag van het referendum in augustus 1999. "Laat mijn volk niet weer in de steek, we hebben zo lang moeten wachten tot er ingegrepen werd. De VN heeft ons laten wachten. Ons volk heeft geleden, verlaat ons niet weer". Duidelijk is dat veel Oosttimorezen de traumatiserende gebeurtenissen in 1999 nog niet hebben kunnen verwerken. De angst op herhaling is nog altijd groot, ook bij de komende verkiezingen van 30 augustus.

Vanuit Dili, Oost Timor:
Endie van Binsbergen,
Stichting Vrij Oost Timor.

De genoemde nieuwsbrief met de verklaring van NGO-Forum is (gratis) op te vragen via VrijOostTimor@cs.com

Stichting Vrij Oost Timor/Free East Timor Foundation
PoBox 2884
3500 GW Utrecht
The Netherlands
Fax: 030-2314596
E-mail: VrijOostTimor@cs.com