Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht nr. 36,
16 juli 2001

PVE Voorzitter Tazelaar eens met MKZ-kortingen

Rob Tazelaar, voorzitter van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren, vindt dat bedrijven die zich niet aan de regels hebben gehouden, terecht een korting krijgen op de MKZ-uitkeringen. Dat meldt hij vandaag naar aanleiding van de kritiek die over de toepassing van de kortingsregeling wordt geuit.

Hij steunt hiermee het beleid van de overheid. `Bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels, moeten gekort worden op hun schadevergoeding', aldus Tazelaar. De regels zijn niet voor niets afgesproken. Die moeten streng zijn om uitbraken van dierziekten zoveel mogelijk te voorkomen en om, in geval van een uitbraak, ziekten zo snel mogelijk uit te roeien. Daarom is het van groot belang dat alle veehouders zich aan de regels houden. Wel voegt hij eraan toe dat `bij situaties van overmacht, de overheid enige coulance moet betrachten'.

Verder benadrukt de PVE voorzitter dat niet de overheid, maar het bedrijfsleven de gelden bijeenbrengt om de gedupeerde veehouders uit te keren. De gelden komen namelijk uit het Diergezondheidsfonds, dat wordt gevuld door de veehouders via heffingen van de Productschappen. Indien de Tweede Kamer van mening is dat de overheid meer moet uitkeren, dan moet ook de overheid en niet het bedrijfsleven die kosten voor haar rekening krijgen.