Gemeente Capelle a/d IJssel

Algemene beschouwing Capels Belang

Veel zaken uit het beleidsplan zijn al in gang gezet en gerealiseerd. Maar we willen nog steeds meer dan we kunnen betalen.

Veiligheid
Capels Belang staat achter de extra fl. 500.000,- gulden voor een extra impuls aan veiligheid. De besteding zal in overleg met de politie gedaan moeten worden en gewogen naar prioriteit, denk bijvoorbeeld aan cameras in de buitenruimte.

Buitenruimte
De kwaliteit van de buitenruimte baart ons zorgen (troep op straat, onverzorgde en verwaarloosde groenstroken).
Waar het bij Capels Belang omgaat is het basisniveau van schoon, heel en veilig.
Het is niet acceptabel dat alleen representatieve gebieden zoals het Stadsplein er goed verzorgd uitzien, maar juist de woonbuurten zijn belangrijk.

Stadsontwikkeling
Herontwikkeling van bestaande wooncomplexen vraagt veel aandacht en zorgvuldigheid met het oog op huidige bewoners. Er dient zo te worden herontwikkeld dat voor de huidige bewoners terugkeermogelijkheden zijn tegen vergelijkbare woonlasten. Wat Capels Belang betreft zou een bijdrage aan bewoners (eenmalige bijdrage op de verhuiskosten) bespreekbaar moeten zijn.

Sociale zaken
De herijking van de nota Als elke cent telt laat op het gebied van werkweigering en zwartwerken verontruste berichten zien. Het doet de vraag rijzen of wij niet stringenter met de wet Boeten en maatregelen zouden moeten omgaan.

WVG
Wij zijn vooralsnog geen voorstander van het uitsluiten van voorzieningen. Onze gedachten gaan meer naar het op een manier verstrekken van voorzieningen waardoor dat goedkoper zou moeten kunnen.

Financiën
Het totaal van de lokale lasten, zijnde reinigings- en rioolrechten en de OZB, zijn op een acceptabel niveau gebleven. De AVR dient te worden gedwongen tot verbetering van het ophalen van het huisvuil.

Welzijn en onderwijs
De fractie is blij met de overeenstemming die bereikt is met de kinderboerderij, het milieu educatief centrum en het dierenasiel.

Onderwijs heeft een prominente plaats op de agenda van de commissie; wij hebben deze periode inhoudelijk met elkaar gesproken over onderwijs en zijn zeer content dat het
onderwijsachterstandenbeleid is vastgesteld.
Dit schooljaar is het laatste jaar van de overgangsregeling van het schoolzwemmen. Wij blijven van mening dat zwemvaardigheid een primaire ouderlijke verantwoordelijkheid is. Dit ontslaat ons echter niet van de verplichting voor een vangnetconstructie.

De wijze waarop herijking van de seniorennota plaats vindt, is een goede manier van participatie van betrokkenen. Wij zien de uitkomst van deze herijking met spanning tegemoet.

Het welzijnswerk draait op veel vrijwilligers. Deze mensen zijn van onschatbare waarde voor het welzijnswerk. Ondersteuning van vrijwilligers werk is van levensbelang en kan op de steun van Capels Belang rekenen.