Gemeente Capelle a/d IJssel

Start juridische procedure tegen kunstijsbaan Capelle

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel heeft vanmorgen, dinsdag 24 juli 2001, besloten een juridische procedure te starten tegen de Stichting 400 m kunstijsbaan. Het college geeft hiermee uitvoering aan een motie die de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel op 10 juli jongstleden heeft aangenomen.

In de motie verzoekt de gemeenteraad het college om de voorbereiding tot het verwezenlijken van de kunstijsbaan te staken als na 21 juli 2001 blijkt dat verwezenlijking van de kunstijsbaan niet kan geschieden en een juridische procedure te starten ter opzegging van het erfpachtcontract met de Stichting 400 meter kunstijsbaan Capelle aan den IJssel voor het perceel aan de Bermweg.

De gemeenteraad wil juridische stappen ondernemen omdat het bestuur van de Stichting 400 m kunstijsbaan zijn toezegging de werkzaamheden aan de kunstijsbaan niet in juni 2001 hervat heeft en het de zoveelste keer is dat het ijsbaanbestuur zijn afspraken met de gemeente niet is nagekomen. Het niet hervatten van de aanleg van de kunstijsbaan betekent dat er komende winter niet geschaatst kan worden.

In de juridische procedure ter beëindiging van het erfpachtcontract worden opeenvolgend de volgende stappen genomen:


1. de stichting ingebreke stellen ex artikel 16 van de erfpachtsovereenkomst en na verloop van de, in de ingebrekestelling genoemde, termijn van acht weken;

2. de erfpacht op te zeggen ex artikel 5:87 van het Burgerlijk Wetboek.

In de brief van heden waarin de Stichting 400m Kunstijsbaan door de gemeente in gebreke wordt gesteld krijgt de Stichting 400m kunstijsbaan Capelle aan den IJssel nog een termijn van acht weken. Binnen deze termijn dient de Stichting activiteiten te starten en onverwijld voort te zetten, welke benodigd zijn om de kunstijsbaan aan het begin van het schaatsseizoen 2001/2002 in exploitatie te nemen. Wordt hieraan niet voldaan dan zal de vervolgstap in deze procedure zijn de opzegging van de erfpachtsovereenkomst. In dat geval zal tevens worden overgegaan tot terugvordering van de financiële bijdragen, welke aan de stichting zijn verstrekt.

Ten behoeve van de effectuering van de opzegging van de erfpachtsovereenkomst, zal het college de raad in voorkomend geval in zijn vergadering van 8 oktober aanstaande een voorstel tot bekrachtiging van de opzegging doen.