Gemeente Rotterdam

Voortgang aanvalsplan voortijdig schoolverlaten

(24-7) Het Rijk heeft in juni vorig jaar een kleine 9 miljoen gulden per jaar toegezegd aan Rotterdam voor een periode van vier jaar om het voortijdig schoolverlaten aan te pakken. Streven is voortijdig schoolverlaten in vier jaar met 35% terug te dringen.

Directe aandachtsgebieden hierbij zijn: schoolverzuim, veelvuldige schoolwisselingen, overgangsmomenten van het ene schooltype naar het andere, leerlingenzorg, problematische gezinssituaties, onveilig schoolklimaat en de overstap naar het bedrijfsleven. Met het scholenveld zijn het afgelopen jaar vele deelplannen ontwikkeld. Op een aantal onderdelen is forse inzet geleverd. Zo wordt het schoolverzuim beter gemeld, is de onderwijskundige rapportage verbeterd, worden probleemleerlingen sneller gesignaleerd en is er een betrouwbare nulmeting tot stand gekomen. Ook is het plan van aanpak op onderdelen verfijnd.

In de loop van dit eerste jaar is namelijk gebleken dat ouders meer moeten worden betrokken bij het aanpakken van voortijdig schoolverlaten. Verder is gebleken dat er meer absoluut schoolverzuim is dan aanvankelijk werd gedacht. Ook blijkt dat jaarlijks een groot aantal jongeren naar Rotterdam komt zonder startkwalificatie en niet meer in de leerplichtige leeftijd. Veel van hen vertrekken na verloop van tijd weer. De Dienst Stedelijk Onderwijs onderzoekt dit verder samen met onder meer Sociale Zaken en Werkgelegenheid.