Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht nr. 37, 24 juli 2001

Herkomst van elk ei in winkel bekend

Vanaf heden kan de consument van elk ei in de winkel herleiden waar het geproduceerd is en in welk type huisvestingssysteem. Alle eieren die geproduceerd worden onder het regime van het Ei keurmerk PVE/IKB, krijgen namelijk sinds kort een speciaal stempel. Dit stempel garandeert de traceerbaarheid van het ei.

Het Integrale Keten Beheersingssysteem Ei (PVE/IKB Ei) waarborgt het productieproces van boerderij tot winkelvloer. Naast informatie-uitwisseling en onafhankelijke controle, is traceerbaarheid een belangrijke peiler van het IKB-systeem. Daarom is in dit systeem recentelijk de verplichting opgenomen dat elk ei gestempeld moet zijn. Alle IKB-erkende pluimveebedrijven of de IKB-erkende eierpakstations waaraan ze leveren, zijn inmiddels uitgerust met stempelmachines. Daarmee is het productieproces van eieren tot en met het verkooppunt transparant geworden en kan indien nodig herleid worden van welk pluimveebedrijf de eieren afkomstig zijn.

Met het invoeren van de stempelplicht kan men bij mogelijke problemen snel achterhalen waar de oorzaak te vinden is. Van elk ei is het bekend welk pakstation de eieren heeft ingepakt en van welke pluimveehouderij ze komen.

Cijfercode

Het stempel bestaat uit een cijfercode op het ei en maakt het mogelijk de herkomst van het ei af te lezen. De cijfercode start met een nummer voor het houderijsysteem. Zo betekent een 3 dat de kippen gehouden zijn in een scharrelsysteem, een 4 is volière en een 5 betekent dat de eieren uit een kooisysteem komen. Daarnaast staan de laatste vier cijfers van het bedrijfsnummer vermeld. Voor Nederlandse bedrijven geldt, dat dit nummer voorafgegaan wordt door het cijfer 6.

Ei Keurmerk PVE/IKB

Ruim 90% van alle in Nederland geproduceerde eieren valt onder het PVE/IKB Ei keurmerk. Dit keurmerk is al enige tijd terug te vinden op de verpakking van eieren, zoals de doosjes van 4, 6 of tien stuks. Naast de stempelplicht stelt het IKB-systeem eisen aan het voer en het medicijngebruik en moeten bedrijven speciale hygiënemaatregelen nemen. Verder worden eieren onder het IKB-systeem gecontroleerd op versheid, kneuzen en breuken. Het IKB-systeem wordt, onder meer door wensen uit de markt, regelmatig aangescherpt.