Waterschap Zuiderzeeland

Ontwerp waterbeheersplan ligt ter visie
Betrokkenheid burger bij water in Flevoland belangrijk

Meer ruimte voor water, meer aandacht voor water in de ruimtelijke ordening en aandacht voor water in de stad dat zijn drie kernpunten in het ontwerp waterbeheersplan dat het Waterschap Zuiderzeeland op dit moment ter visie legt. Van 23 juli tot en met 14 september kan iedere inwoner van het beheersgebied van het waterschap zijn mening geven over dit ontwerp waterbeheersplan. Eind dit jaar zal de Algemene Vergadering van het waterschap het plan nog moeten vaststellen.

In het waterbeheersplan geeft het waterschap haar visie op het beheer van het watersysteem (grond- en oppervlaktewater) en de dijken in het gebied. De visie is voor de periode 2002 - 2005 uitgewerkt in doelen en maatregelen. In het plan wordt veel aandacht gegeven aan de omslag in denken binnen het waterbeheer die momenteel in ons land plaats vindt. Van het water binnen de dijken houden en daar waar mogelijk tegenhouden willen we nu met het water meebewegen. Dat wil zeggen het water meer ruimte geven. Dat is nodig omdat in de komende decennia de neerslag toeneemt, de zeespiegel stijgt en de bodem van het land daalt en de druk op de waterkwaliteit toeneemt. Daarbij komt dat door de toename van het aantal huizen en bedrijventerreinen in Flevoland de ruimte voor water steeds minder wordt. Bij het inrichten van de ruimte wordt het waterbelang steeds groter. Het watersysteem dient veerkracht te hebben. In perioden dat er veel water valt moet het dat vele water ook kunnen vasthouden, zodat dat in droge perioden gebruikt kan worden. De wateren in het gebied zijn hier nu en in de toekomst nog onvoldoende op berekend. Het waterschap vindt daarom dat er letterlijk meer ruimte voor water moet komen.

Waterkwaliteit
Naast het waterbeheer en het beheer van de dijken, houdt het waterschap zich ook bezig met het zuiveren en transporteren van afvalwater. Deze taken blijven ook in de komende periode een hoge prioriteit houden. Door het groeiend aantal inwoners in ons beheersgebied zal de druk op het milieu toenemen. In de planperiode zal nadrukkelijk gekeken worden hoe de toename van het afvalwater gezuiverd kan worden. Ook zal het waterschap werken aan een betere afstemming tussen het inzamelen (riolering) en behandelen van afvalwater (zuivering). Waterschap en gemeenten gaan meer gezamenlijke projecten uitvoeren. Dit levert winst op voor de waterkwaliteit en kan tot kostenbesparingen leiden. Aandacht voor het tegengaan van vervuiling van het oppervlaktewater blijft een hoge prioriteit houden. Dat geldt zowel voor het stedelijk gebied (huishoudens en bedrijven) als voor het landelijk gebied (agrarische bedrijven)

In het ontwerp waterbeheersplan zijn tientallen maatregelen opgenomen. Het uitvoeren van deze maatregelen kost geld. De uitvoering van het waterbeheersplan zoals het nu voorligt heeft een stijging van zo´n 3% van de waterschapslasten tot gevolg boven de lastenstijging die al voorzien is in de meerjarenraming. Of het waterbeheersplan de komende jaren daadwerkelijk tot verhoging van de lasten zal leiden zal pas duidelijk zijn nadat het waterschapsbestuur het plan, eind dit jaar, heeft vastgesteld.

Informatie
Tot 14 september ligt het ontwerp waterbeheersplan voor iedereen ter inzage op het waterschapshuis, de gemeentehuizen en in de bibliotheken in het beheersgebied. Donderdag 9 augustus is er een informatieavond over het ontwerp waterbeheersplan in het waterschapshuis, aanvang 19.30 uur.

Het waterschap opent een apart site over het waterbeheersplan. De site zal vanaf 1 augustus operationeel zijn onder: www.zuiderzeeland.nl.
---