Politie Amsterdam-Amstelland



Overval Max Euweplein
24-7-2001. Op het Max Euweplein is maandagochtend een overval gepleegd op een fotozaak. Een gemaskerde man bedreigde een personeelslid met een vuurwapen. Hij maakte kasgeld buit en bond de medewerker vast. Kort nadat de dader was verdwenen, wist het slachtoffer met geschreeuw de aandacht te trekken van een naburige winkelier. Deze sloeg alarm. Het slachtoffer was niet gewond.



Man valt oma en moeder aan
24-7-2001. Gistermiddag heeft de politie in de Spaarndammerbuurt een 32-jarige man aangehouden die vermoedelijk in verwarde toestand al dan niet in combinatie met een woedeaanval zijn moeder en oma verwondde. De oma (73) is in een ziekenhuis opgenomen, is geopereerd en zou niet in levensgevaar zijn. De verdachte is ingesloten en in verzekering gesteld in verband met zware mishandeling en/of poging tot doodslag. Het politieonderzoek naar wat er precies is gebeurd, is nog gaande. De man schijnt in huis om wat voor reden dan ook een woedeaanval te hebben gekregen. Hij viel zijn oma aan en verwondde haar. Ook zijn moeder moest het ontgelden en werd aangevlogen. Toen de gealarmeerde politie arriveerde sprong de vrouw door het inmiddels al deels vernielde raam vanuit de benedenwoning naar buiten. Haar zoon volgde haar en wist aanvankelijk uit handen van de agenten te blijven. Hij drong door tot in de politiewagen en wilde daar kennelijk mee op de vlucht slaan. Hij probeerde te starten, maar dat was onmogelijk aangezien de agenten de sleutel uit het contactslot hadden gehaald. Vervolgens kon hij met moeite in de boeien worden gesloten.



Taxiberovers in Diemen
24-7-2001. Gisteravond kort voor middernacht is in Diemen een 52-jarige taxichauffeur beroofd. Drie jonge mannen, die hij had opgepikt bij het Rembrandtplein, bedreigden hem tijdens de rit met een mes. Hij moest zijn geld afstaan en uitstappen, waarna de daders wegreden. In de loop van de nacht is de taxi teruggevonden bij de Loosdrechtdreef. De taxichauffeur bleef ongedeerd.



Vrouw valt agente aan
24-7-2001. In de Rivierenbuurt is maandagmiddag een 38-jarige vrouw aangehouden die in woede ontstak en een agente met een schroevendraaier aanviel. Een steek met het stuk gereedschap bleef steken in het lederen jack van de politievrouw. Ze bleef gelukkig ongedeerd. De verdachte werd aangehouden door andere politiemensen. Ze is ingesloten in verband met poging tot zware mishandeling en/of poging tot doodslag. De vrouw is regelmatig verward. Gisteren gooide ze spullen vanuit haar woning op straat, hetgeen niet werd geaccepteerd door buurtbewoners. De agente die ter plaatse kwam, ging met de vrouw in gesprek. Aanvankelijk was ze kalm. Plotseling ontstak ze in woede en viel de agente aan met een schroevendraaier.



Juwelendief aangehouden
24-7-2001. Politiepersoneel van de binnenstad heeft gisteren tijdens een klopjacht een 37-jarige man aangehouden die had ingebroken bij een juwelier. De meeste ontvreemde sieraden, met name gouden ringen, zijn terecht. De man sloeg toe bij een juwelier op het Koningsplein. Met een baksteek vernielde hij een etalageruit en graaide naar de uitgestalde sieraden. De verdachte werd hollend achtervolgd door de juwelier, maar deze raakte hem kwijt. Toegesneld politiepersoneel stroopte de buurt af en arresteerde de verdachte in een boekhandel.


Man valt over tramrails
24-7-2001. Op het Stationsplein is gistermiddag een 81-jarige man gevallen. Hij gleed uit over de tramrails. De Amsterdammer is per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. Hij heeft vermoedelijk een gebroken heup.
Aanpak overlast
24-7-2001. De politie van de binnenstad heeft gisteren 39 keer verwijderingsbevelen uitgedeeld aan verslaafden die drugoverlast veroorzaakten. Ze moesten voor acht uur de buurt uit. Een verslaafde kreeg een 14-dagenbevel en moet dus twee weken wegblijven. De agenten maakten 32 keer proces-verbaal op voor zaken als openlijk druggebruik, slapen op de openbare weg, wildplassen, het messenverbod en de verkoop van nepdrugs. Er werd ook een man aangehouden voor dealactiviteiten. Hij had 74 bolletjes harddrugs bij zich (cocaïne en heroïne).