Gemeente Zwijndrecht

Voorjaarsnota geeft positief beeld
Prioriteit voor veiligheid, regio
en ontwikkeling stadscentrum

De gemeenteraad heeft onlangs de voorjaarsnota vastgesteld met de titel "Op weg naar een vitale stad". Daarin geeft de raad prioriteit aan veiligheid, de regio en de verdere ontwikkeling van een visie op het stadscentrum. De voorjaarsnota geeft voor 2001 tot en met 2004 een positief financieel beeld te zien. Dit begrotingsjaar is een overschot van f 750.000 te verwachten. Voor de jaren 2002 tot en met 2004 is de verwachting dat de begroting in evenwicht is.

Rampen als de brand in Volendam en de vuurwerkontploffing in Enschede nopen de gemeente meer aandacht te besteden aan veiligheid. Veiligheid moet in alle facetten van het gemeentelijk beleid gaan doorklinken. In de periode 2002-2004 heeft de raad jaarlijks f 500.000,- beschikbaar gesteld om onder andere de vergunningverlening en handhaving van veiligheidsrichtlijnen aan te scherpen. Een ander speerpunt is de regionale samenwerking. Jaarlijks wil Zwijndrecht f 200.000,- extra besteden aan regionale projecten op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu en economische zaken.

De komende jaren staat de uitwerking van de visie op het stadscentrum centraal. Een stedenbouwkundig adviesbureau heeft opdracht gekregen nog dit jaar een eerste uitwerking van de visie te maken. De financiële kaders worden in de loop van dit jaar duidelijk.

Het positieve financiële beeld komt met name doordat het rijk meer geld aan de gemeenten heeft. Verder is van belang dat Zwijndrecht hogere opbrengsten heeft van bouwleges en dat geld doordat uitstellen van projecten. Voor 2002 en 2003 zijn forse bedragen voor nieuwe ontwikkelingen en projecten gereserveerd van respectievelijk f
1.750.000 en f 1.000.000. Deze bedragen worden ingezet om nieuwe zaken aan te pakken op het terrein van wijkbeheer, welzijn, speelvoorzieningen, organisatieontwikkeling en kunst en cultuur.

De Onroerende Zaakbelastingen worden in 2002 met 8,5 % verhoogd (inflatiecorrectie 2,5% en extra 1% en 5% verhoging). In 1998 heeft de raad besloten tot die verhogingen. De 5% extra verhoging zal in 2002 voor het laatst plaats vinden. Tijdens de algemene beschouwingen bleek dat de raad niet automatisch een extra verhoging met 1% van de OZB wil in 2003. Zij willen die beslissing overlaten aan de nieuwe raad. Voor alle duidelijkheid de OZB wordt altijd aanpast met een inflatiecorrectie.

Wie de voorjaarsnota wil inzien kan tussen 8.30 en 17.00 uur terecht bij de informatiebalie in het gemeentehuis, Burgemeester de Bruïnelaan 45.