Gemeente Uithoorn

Cindu-incidenten van 23 juli 2001
Er zijn op 23 juli 2001 twee incidenten bij de Cindu voorgevallen. Maandagochtend heeft de Cindu over het eerste incident een persbericht uitgegeven. Over het tweede incident is maandagavond een persbericht uitgegeven. Dinsdagmorgen heeft de directeur van Cindu Chemicals de heer De Vries tijdens een persgesprek met de lokale pers in het gemeentehuis van Uithoorn een uitleg gegeven over wat er nu precies heeft plaatsgevonden. Hierdoor wilde de Cindu meer duidelijkheid verschaffen aan met name de inwoners van Uithoorn over wat er gebeurd is.

Verslag van de gebeurtenissen van 23 juli 2001

Bij de Cindu zijn op 23 juli 2001 twee incidenten geweest die niet met elkaar in verband staan. Er was wel een duidelijke impact op de woonomgeving, voornamelijk door de geuren die vrijkwamen bij deze incidenten.

Situatie 1:
Deze situatie is nog in onderzoek. Het is nog niet volledig duidelijk wat er gebeurd is.

Om te zorgen dat de installaties optimaal blijven functioneren moet er regelmatig onderhoud worden gepleegd. De leidingen worden dan van tijd tot tijd schoongemaakt met stoom. Na dit schoonmaken koelt een en ander af waarna ze nog een keer worden schoongemaakt met stoom. Waarschijnlijk is er maandagochtend 23 juli omstreeks 3.00 uur bij de tweede stoomschoonmaakactie water in een tank met ruwe naftaline-olie terechtgekomen. Er ontstond toen een overdruk in de tank door een te groot volume. In de tanks zijn veiligheidsnaden ingebouwd die moeten scheuren wanneer de druk te hoog wordt. Op zo'n veiligheidsnaad is dus ook een scheur ontstaan waardoor de damp naar buiten kwam. In deze stoom was naftaline aanwezig die duidelijk in de wijde omgeving te ruiken was. De bedrijfsbrandweer heeft direct een waterscherm aangelegd. Door de atmosferische omstandigheden is de geur een paar uur boven een groot gebied blijven hangen. In deze situatie is er besloten geen metingen te verrichten omdat door de waterschermen de verspreiding van damp nagenoeg ingeperkt werd voordat eventuele metingen konden worden uitgevoerd.

Situatie 2:
Bij deze situatie is duidelijker wat er precies gebeurd is.

Op maandagavond 23 juli werd een lading pek verpompt van de ene tank naar de andere tank. De niveaumeter heeft daar niet goed gefunctioneerd, waardoor het personeel niet duidelijk kon zien of de tank al vol was. De tank is rond 21.30 uur overvol geraakt en de vloeistof is in een ander vat gelopen waar water in zat. Hierdoor was er een expansie van vloeistof, waardoor de veiligheidsnaad van een andere tank open ging. De brandweer heeft weer waterschermen geplaatst. Er zijn daarna metingen verricht waaruit bleek dat de concentraties in de lucht zo laag waren dat ze niet gemeten konden worden.
Het proces is stilgelegd om te voorkomen dat er weer iets zou gebeuren. Omstreeks 3.00 uur heeft de directie van de Cindu in samenwerking met de bedrijfsbrandweer het sein "veilig" gegeven.

Gezien de concentraties die geëmitteerd zijn is er geen gevaar geweest voor de volksgezondheid en het milieu. De dampen waren niet explosies of corrosief van aard.