CDA

Clemence Ross: bewondering voor inzet personeel verpleeghuis Maria Oord

Voor veel kamerleden is het goed gebruik om tijdens het zomerreces een aantal dagen stage te lopen in een bedrijf of instelling. Zo kom je in een omgeving waarin je veel nieuws kunt opsteken en ervaringen kunt opdoen die je persoonlijk verrijken maar ook van nut kunnen zijn voor je functioneren als kamerlid.

Dit jaar is het verpleeghuis Maria Oord in Vinkeveen erg actief geweest in het benaderen van kamerleden voor een stageplaats. Maria Oord heeft namelijk te kampen met een groot tekort aan ziekenverzorgers in de zomermaanden en heeft al eens de hulp van het leger ingeroepen omdat geen andere uitweg werd gezien. Die inzet kan natuurlijk nooit structureel zijn en zelfs incidentele inzet zoals bepleit door Arib van de PvdA, zou uit den boze moeten zijn. Tenslotte leven we niet in een bananenrepubliek en moet zorg voor een zo kwetsbare groep in ons welvarende land op een normale manier geregeld kunnen worden. Uit de mond van de PvdA die medeverantwoordelijke voor beleid in de afgelopen zeven jaar, klinkt het aanvaarden van noodhulp door het leger wel heel wrang en nogal goedkoop.

Dat de nood in Maria Oord hoog is heb ik zelf kunnen vaststellen in de korte tijd dat ik er geholpen heb. Het is erg wanneer aanvaard is dat het onmogelijk is om bewoners vaker dan één keer per week te douchen en de nachtploeg al begint met wassen om vijf uur in de ochtend omdat het werk anders niet af komt. Eigenlijk komt het personeel alleen maar toe aan wassen, eten verzorgen en schoonmaken. Tijd voor de broodnodige aandacht voor persoonlijk contact dat met de 'zwaarste' patiënten vaak moeizaam tot stand kan komen, is er niet of nauwelijks. Geen wonder dat er huiver bij mensen blijft bestaan voor het slijten van de laatste levensjaren onder dergelijke omstandigheden.

Geen wonder ook dat gezien de werkdruk en het gebrek aan tijd om in de eigen professionaliteit te investeren er zo weinig ziekenverzorgers instromen. Alle hulde dan ook aan die fantastische mensen waarmee ik heb mogen werken in Maria Oord. Ze blijven ondanks alles houden van hun vak en zijn met hun hart betrokken bij de mensen voor wie ze zorgen. Ze houden elkaar op de been in moeilijke momenten en hebben me bij de boterham tussen de middag veel verteld over de mooie en nare kanten van het werk.

Dat de directie de noodklok luidt en daarmee kamerleden heeft gemobiliseerd is prima, maar ik ben er bang voor dat de politieke aandacht weer snel wegebt na het 'scoren' in het NOS Journaal of in 2Vandaag. Flinke dingen zeggen lukt meestal prima, maar flinke dingen doen is nog wat anders. Het zou mooi zijn wanneer de PvdA nu het CDA-plan om 1000,- per bed voor verpleeghuizen ter beschikking te stellen zou omarmen in plaats van de inzet van het leger te bepleiten, maar dat zit er vast niet in.

Ik zal mijn ervaringen in Maria Oord niet makkelijk vergeten. Mij zal altijd bijblijven hoe ik geholpen heb met het wassen, met eten, het brengen naar de kapper van die ene verlamde mevrouw die de volgende dag naar de bruiloft van haar zoon zou gaan. Ik ben getroffen door het persoonlijk leed van mensen waardoor ze in alle opzichten afhankelijk zijn geworden van de zorgen van vreemden en ook afhankelijk van politieke aandacht voor hun situatie. Ik voel me daardoor nog meer verbonden met het motto van onze fractie dat zegt dat we ons willen laten leiden door verantwoordelijkheid, respect en naastenliefde. Hoe confronterend mijn stage in veel opzichten ook is geweest, Maria Oord ziet me vast en zeker nog een keer terug....