CDA

Meijer: Almaar nieuwe regels voor varkensboeren scheppen steeds meer onduidelijkheid

"Minister Brinkhorst komt steeds weer met nieuwe regels voor de varkensboeren in ons land. Dat schept telkens weer nieuwe onduidelijkheid en onzekerheid voor deze beroepsgroep. Controle en handhaving van de regels zijn prima, maar je moet niet voortdurend met nieuwe regels komen, terwijl de boeren al of nog aan het investeren in aanpassingen om te voldoen aan eerder opgelegde (welzijns)eisen." Dit zegt Tweede Kamerlid Theo Meijer in eerste reactie op de brief van minister Brinkhorst aan Stichting Wakker Dier.

In de brief schrijft de minister dat de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw vanaf volgende maand strenger zal gaan optreden tegen boeren die zich niet houden aan de welzijnseisen voor varkens. Zo zullen de boetes per overtreding omhoog gaan, zodat de varkensboeren, economisch gezien, geen baat meer hebben bij overtredingen.

Theo Meijer vindt verscherping van maatregelen ten gunste van het welzijn van de varkens uitstekend, zolang dat maar in Europees verband gebeurt. Anders ontstaat concurrentievervalsing ten nadele van de Nederlandse varkensboeren.