Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Schaakproblemisten komen bijeen in Wageningen

Van 28 juli tot 4 augustus zullen ongeveer 200 schaakproblemisten uit meer dan 25 landen elkaar in Wageningen treffen voor het jaarlijkse congres van schaakproblemisten. Schaakproblemisten houden zich bezig met gecomponeerde stellingen waarbij het b.v. de opgave is mat te zetten in twee of drie zetten. Het componeren van problemen, het oplossen ervan of alleen maar het bekijken van problemen vormen de activiteiten van schaakproblemisten.

Een van de belangrijkste onderdelen van het congres is het jaarlijkse wereldkampioenschap oplossen individueel en voor landenteams. Hierbij gaat het om het oplossen van diverse soorten problemen. Niet alleen het correct oplossen is belangrijk, ook de tijd waarin dat gebeurt telt mee. Evenals andere jaren zal de strijd in de eerste plaats gaan tussen de Russen, de Finnen, de Israëliërs en de Duitsers. Maar ook de Joegoslaven en Slowaken komen met een sterk drietal naar Nederland. Het Nederlandse team, bestaande uit Dolf Wissmann, Peter van der Heuvel en Hans Uitenbroek behoort ook nu weer tot de subtop. Voor het individuele wereldkampioenschap worden o.a. hoge ogen gegooid door de Joegoslaaf Kovacevic, de Pool Murdzia, de Israëliër Comay en de Japanner Wakashima.

Er worden tijdens dit congres ook weer talrijke compositietoernooien gehouden. Daarbij is het de bedoeling dat aan de hand van een opgegeven thema een schaakprobleem gemaakt wordt dat dit thema bevat. Bij een thema moet men denken aan een bepaalde combinatie van effecten zoals penningen en interferenties van stukken. Naast een "Quick composing" toernooi, worden er allerlei toernooien uitgeschreven door diverse landen. Een aantal van de allerbeste componisten komt naar Nederland. Topcomponisten zoals Michel Caillaud uit Frankrijk, Bo Lindgren uit Zweden, Petko Petkov uit Bulgarije en Jakov Vladimirov uit Rusland zullen bij de prijsuitreiking stellig naar voren moeten komen.

Belangrijk is ook het vergadergedeelte. Voor allerlei zaken moeten regels opgesteld worden of organisaties opgezet worden. Punten die ook nu weer aan de orde zullen komen zijn de regels die aangeven hoe men internationaal meester of grootmeester kan worden in het oplossen en componeren. Deze titels worden door de wereldschaakbond (FIDE) erkend. Afgevaardigden uit de aanwezige landen zullen zich ook Wageningen daarmee bezig houden. Voor Nederland is dat Henk le Grand. De voorzitter van deze vergadering, de Slowaak Bedrich Formanek zal weer alle moeite hebben om het bonte gezelschap tot beslissingen te kunnen bewegen. Hij heeft echter het voordeel, dat hij zowel vloeiend Russisch als Engels spreekt.

Tijdens het congres zal de uitslag bekend gemaakt worden van het Euwe memorial toernooi. Dit compositietoernooi voor studies is uitgeschreven door het Max Euwe Centrum ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van oud-wereldkampioen Max Euwe.

Tenslotte worden er diverse lezingen gehouden zodat diegenen die alleen maar liefhebber zijn, ook aan hun trekken komen.

Het congres, dat jaarlijks ergens ter wereld plaats vindt, wordt in het Wageningen Internationaal Congres Centrum (WICC) te Wageningen georganiseerd door de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden, een officiële onderbond van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. De Bond van Schaakprobleemvrienden doet dat ter gelegenheid van haar 70 jarig bestaan. Het logistieke gedeelte van het congres wordt georganiseerd door Henk en Herma le Grand uit Wageningen; anderen organiseren het schaaktechnische gedeelte.

Het congres zal officieel ontvangen worden door de Gemeente Wageningen waarvan ook een subsidie is ontvangen als bijdrage in de organisatiekosten. Verder wordt het congres gesponsord door de Stichting Sponsoring en Fondswerving Wageningen, de ABN-AMRO-bank en Informatie Management Nederland.

Als extra wordt door de Bond van Schaakprobleemvrienden en de Wageningse Schaak Vereniging gezamenlijk een simultaanseance georganiseerd. Hierbij zal de Engelse schaakmeester Jonathan Mestel, die deel uitmaakt van het Engelse oplosteam, het opnemen tegen een dertigtal schakers uit Wageningen en deelnemers van het congres. De simultaanseance vindt plaats op woensdag 1 augustus en wordt bij mooi weer gehouden op de markt en bij slecht weer in het WICC. Schakers, die het leuk vinden om hieraan mee te doen, kunnen zich opgeven bij H. Stallinga, tel 420411. De simultaanseance vindt plaats op woensdag 1 augustus en begint om 16.00 uur.

Wie meer wil weten over het congres, kan inlichtingen verkrijgen bij H. le Grand, tel. 0317-414618.