Politie Amsterdam-Amstelland

Arbeidsongeval Corsicaweg
30-7-2001. Bij het laden van een zeeschip deed zich zondagmiddag aan de Corsicaweg een arbeidsongeval voor. Een 43-jarige werknemer kwam bekneld te zitten tussen twee containers. Dit gebeurde toen een heftruckchauffeur, die niet wist dat er iemand rondliep, een van de containers verschoof. Het slachtoffer is met inwendig letsel naar een ziekenhuis overgebracht.



Schietpartij in café
30-7-2001. Zaterdagavond heeft de politie een 30-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht in een café op de hoek van de Molukkenstraat met de Zeeburgerdijk een eveneens 30-jaar oude medebezoeker in zijn been te hebben geschoten. Het slachtoffer was behoorlijk gewond en is in een ziekenhuis opgenomen. De verdachte schutter zou zich vervelend hebben gedragen en was in de loop van de zaterdagmiddag al een paar keer uit het café weggestuurd. Hij kwam echter steeds weer terug. Toen men hem de laatste keer de deur wees, trok hij plotseling een vuurwapen en schoot een willekeurige klant in zijn been.

De verdachte verdween en was aanvankelijk spoorloos. Toen de politie met een onderzoek in de buurt bezig was, kwam de gezochte man onverwacht op enige afstand langslopen. Hij werd achtervolgd een gearresteerd. Het vuurwapen had hij bij zich.



Arrestatie na bedreiging
30-7-2001. Vrijdag is in stadsdeel De Pijp een 24-jarige man aangehouden die zijn 17-jarige neef met een hakmes bedreigde. Politieagenten die ter plaatse kwamen en de bedreigde neef in bescherming namen, werden eveneens bedreigd. De verdachte verklaarde later dat hij zijn neef uit het huis van zijn vader wilde verdrijven. De verdachte is na verhoor heengezonden. Hij kreeg een dagvaarding mee en moet binnenkort voor de rechter verschijnen.



Bijna politieauto minder
30-7-2001. De bestuurder van een politieauto kon in nacht van vrijdag op zaterdag slechts met een scherpe stuurbeweging een aanrijding met een andere auto voorkomen. De 26-jarige automobilist, een inwoner van Amstelveen, kwam met vrij hoge snelheid uit een uitrit en perste zich de weg op. Nadat hij aan de kant was gezet, bleek dat hij had gedronken. Een ademanalyse resulteerde in een score van 0.75 promille. Er is proces-verbaal opgemaakt.



Steekpartij in de Jordaan
30-7-2001. Vandaag wordt een 27-jarige man voor de officier van justitie geleid in verband met een steekincident van afgelopen vrijdag. Het gaat om een bewoner van de Jordaan die een 31-jarige kennis de deur weigerde. De zaak escaleerde dermate dat de bewoner de bezoeker in zijn zij stak. Het slachtoffer is in een ziekenhuis behandeld. De verdachte is ingesloten voor zware mishandeling en/of poging tot doodslag.



Brandstichting Kloveniersburgwal
30-7-2001. Vannacht is op de Kloveniersburgwal een 33-jarige Italiaan aangehouden in verband met brandstichting. Hij wordt ervan verdacht een stapel huisvuil in brand te hebben gestoken. Voorkomen is dat het vuur oversloeg naar geparkeerde autos. De verdachte gaf aanvankelijk een valse naam op. Hij had echter een identiteitskaart bij zich met zijn goede gegevens. Opvallend was dat hij een tijdje geleden aangifte deed van het feit dat die identiteitskaart was gestolen. Al met al zijn er nog diverse vraagtekens.



Overlast binnenstad
30-7-2001. Hier volgt een overzicht van de politieactiviteiten in het kader van de bestrijding van de overlast in de binnenstad.

Vrijdag
Op vrijdag werd 32 keer een verwijderingsbevel uitgereikt aan mensen die drugoverlast veroorzaakten. Daarnaast is 50 keer proces-verbaal opgemaakt voor alle vormen van overlast, van wildplassen tot openlijk druggebruik, waarvoor 29 keer is opgetreden. Er werden ook diverse personen aangehouden die drugs bezaten. Hierbij zijn in totaal 51 bolletjes harddrugs in beslag genomen.

Zaterdag
Zaterdag werd 43 keer een verwijderingsbevel gegeven aan personen die drugoverlast veroorzaakten. Daarnaast is 78 keer proces-verbaal opgemaakt voor diverse soorten van overlast. Er werden zeven arrestaties verricht voor dealen en bezit van harddrugs. Er zijn in totaal 103 bolletjes harddrugs in beslag genomen.

Zondag
Er werden zondag 42 verwijderingsbevelen uitgereikt aan personen die zorgden voor drugsoverlast. Daarnaast is 57 keer proces-verbaal opgemaakt voor alle vormen van overlast, waaronder 10 personen die wildplasten. Een van de gearresteerden had 12 bolletjes harddrugs bij zich en moest nog 150 gulden aan boetes betalen. Drie verdachten zijn aangehouden voor de verkoop van nepdrugs. Voor bezit van harddrugs vonden drie arrestaties plaats. Deze verdachten hadden 42 bolletjes drugs bij zich. Bij twee dealers zijn 14 velletjes met lsd-trips geconfisqueerd.

Maandag (tot 06.00 uur)
Op maandag werd 11 keer een verwijderingsbevel voor drugoverlast en 19 bonnen voor diverse vormen van overlast, waaronder zeven keer voor openlijk druggebruik.



Caravan omver
30-7-2001. Zaterdagochtend is op de A10-Zuid een caravan omgeslagen. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Assendelft, verklaarde dat de combinatie ineens begon te slingeren en dat hij zijn auto niet meer in koers kon krijgen. De combinatie van auto en caravan belandde in de vangrail en sloeg om. Een passagier van de auto raakte gewond en kreeg medische hulp. De A10-Zuid was ongeveer een uur afgesloten omdat er een sterke gaslucht uit de caravan kwam. Nadat de brandweer de zaak had opgelost, werd de weg weer vrijgegeven.

Zeeburgertunnel
Zondagmiddag ging een auto-caravancombinatie omver in de Zeeburgertunnel. De bestuurder kon de zaak niet meer houden toen een vrachtwagen passeerde en de zuigwind voor slingerbeweging zorgde. Er raakte niemand gewond. De bewuste tunnelbuis was een half uur gestremd.


Brommer tegen brug
30-7-2001. Zondagmiddag is op de Burgemeester Kasteleinweg in Aalsmeer een 27-jarige bromfietser gewond geraakt. Het betreft een eenzijdig ongeval waarbij het slachtoffer in volle vaart tegen een brugleuning reed. De bestuurder liep een shock op en is met een ingeklapte long, andere inwendige verwondingen diverse bloedingen naar een ziekenhuis overgebracht. De duopassagier van de brommer raakte lichtgewond en kon ter plaatse worden behandeld.



Hennepplantage Staatsliedenbuurt
30-7-2001. Vrijdagavond heeft de politie in een woning in de Staatsliedenbuurt een hennepplantage ontmanteld. Naast ruim 100 planten is er kweekapparatuur in beslag genomen. Tegen de 54-jarige bewoner is proces-verbaal opgemaakt.



Gewonden bij ongeval
30-7-2001. Zondagochtend rond negen uur zijn bij een verkeersongeval op de kruising Australiëhavenweg met de Noordzeeweg twee zwaargewonden gevallen. Het betrof een botsing tussen een busje en een personenauto. Een van beide reed door rood. De twee inzittenden van de personenauto zaten bekneld en zijn bevrijd door de brandweer. De bestuurder van de personenauto, een 65-jarige vrouw uit Mijdrecht, is in bewusteloze toestand naar een ziekenhuis overgebracht. Ze had onder andere beide benen gebroken. De passagier van de personenauto, een 74-jarige inwoner van Mijdrecht, is met onbekend letsel in een ziekenhuis opgenomen. De chauffeur van het busje, een 40jarige Amsterdammer, ging voor een medische check naar een ziekenhuis. Hij was over de kop geslagen.



Ramkraak Buikslotermeerplein
30-7-2001. Zondagavond rond elf uur is een ramkraak gepleegd op een parfumeriezaak aan het Buikslotermeerplein. Met een later teruggevonden gestolen auto zijn een rolluik en een deel van de glazen pui aan diggelen gereden. Voor zover nu bekend zijn er wat dure luchtjes verdwenen. De bij de ramkraak gebruikte auto is later teruggevonden het zogenaamde Plan van Gool. Van de dader of daders ontbreekt vooralsnog ieder spoor.



Dierenperikelen
30-7-2001. Vrijdagmiddag heeft de politie in een woning in Bos en Lommer een kat in beslag genomen die er slecht aan toe was. Het dier verbleef tijdens de vakantie van de bewoners op het balkon. Er was geen vers voedsel aanwezig en een verzameling uitwerpselen verspreide een onaangename stank. De politie brak de woning open en bracht de kat onder op een opvangadres. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bos en Lommer
In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie eveneens in Bos en Lommer een hond van het balkon gehaald. De bewoners waren niet thuis en de hond blafte rond één uur de gehele buurt uit de slaap. Men belde 13 keer naar de politie voor geluidsoverlast.

Duivendrecht
In Duivendrecht is zaterdag een 46-jarige vrouw een paar keer in haar arm gebeten door een dog. De grote hond stormde op haar jack russell af. Toen ze haar hondje oppakte beet de dog in haar arm. De vrouw is onder doktersbehandeling. Een hondengeleider onderzoekt de zaak.



Verkeerszaken in de regio
30-7-2001. Hier volgt een overzicht van verkeerscontroles en andere verkeerszaken van de afgelopen dagen.

Kleiburg
Op vrijdag werd een 32-jarige automobilist die geen rijbewijs had gearresteerd op het Kleiburg.

Amstelveenseweg
Er werden op de Amstelveenseweg 11 bonnen uitgedeeld tijdens een algemene verkeerscontrole. Het ging om problemen rond APK en rij- en kentekenbewijzen.

Willemsparkweg
Tijdens een vrijdag gehouden autogordelcontrole werden 36 bonnen geschreven. Betrokkenen krijgen binnenkort een acceptgirokaart van 90 gulden.

Startbaan
In Amstelveen vielen vrijdag 24 bonnen voor te hard rijden. De hoogste score was 96 kilometer per uur.

Coentunnel
Een buitenlandse vrachtwagenchauffeur moest 410 gulden boete betalen toen hij een te hoge vrachtwagen door de tunnel wilde, maar op tijd werd gestopt door de hoogtedetectie.

Groenelaan
In Amstelveen werd vrijdag het rijbewijs van een 35-jarige automobilist uit Utrecht in beslag genomen. Hij reed 115 kilometer per uur.

Weerdestein
Het rijbewijs van een automobilist die had gedronken, werd in beslag genomen. De man zette een alcoholscore neer van 1.7 promille.

Bilderdijkstraat
Hier werd vrijdag een 39-jarige automobilist gearresteerd die door rood reed. De man had gedronken en kon niet met goed gevolg een ademanalyse afleggen. Vervolgens is een bloedproef afgenomen. De uitslag is in de loop van de week binnen.

Flierbosdreef
Een 28-jarige automobilist kreeg op de Flierbosdreef twee bonnen: hij had geen rijbewijs en gaf en valse naam op.

Haarlemmerweg
Zaterdag kregen 35 automobilisten een bon omdat zij duidelijk harder reden dan de toegestane snelheid van 70 kilometer per uur.

Admiraal de Ruijterweg en Jan van Galenstraat
Daar werden zaterdag 13 bonnen geschreven voor hardrijders. De hoogste score was 82 kilometer per uur.

Bok de Corverweg
Zaterdag werd proces-verbaal opgemaakt voor een 57-jarige vrouw die op een motor reed en geen rijbewijs had . De 31-jarige eigenaar van de motor liep er naast. De vrouw wilde de motor kopen en even kijken of hij het wel deed. De motor is overigens in beslag genomen. Er was namelijk aan het framenummer geknoeid. Het vermoeden bestaat dat de motor is gestolen.

Sportlaan, Amstelveen
Hier werd zaterdag een 27-jarige man uit de Kwakel gearresteerd. Hij liep zwaarbeschonken op de hoofdrijbaan en probeerde autos tegen te houden. Dit leidde uiteraard tot verkeersgevaarlijke situaties.

Admiraal de Ruijterweg
Zaterdag werd een 31-jarige automobilist op de Admiraal de Ruijterweg gearresteerd die had gedronken. Hij noteerde een alcoholscore van 0.8 promille. Aangezien de man geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, besloot de officier van justitie dat hij direct een boete van 700 gulden moest betalen

Stadhouderskade
Op de Stadhouderskade werd proces-verbaal opgemaakt tegen een 38-jarige automobilist die bij een aanrijding was betrokken en had gedronken. De man weigerde mee te werken aan een alcoholonderzoek. Hij kreeg een rijverbod van 24 uur.

Volendammerweg
Zondag werd op de Volendammerweg proces-verbaal opgemaakt tegen een 18-jarige automobilist die zonder rijbewijs reed.

A2
Zaterdag werd het rijbewijs van een 35-jarige automobilist die 169 kilometer per uur reed, in beslag genomen.

Schoonhovendreef
Hier werd zaterdag proces-verbaal opgemaakt tegen een 37-jarige automobilist die had gedronken. De chauffeur had 1,2 promille alcohol in zijn bloed.

Heemraadschapslaan
Zaterdag werd proces-verbaal opgemaakt tegen een 51-jarige automobilist die al jaren zonder rijbewijs reed. Datzelfde gold voor een 35-jarige automobilist die op de Meeuwenlaan werd betrapt.

De Lairessestraat
Hier vielen zondag 39 bonnen bij een verkeerscontrole waarbij 65 autos aan de kant werden gezet. In 16 gevallen droegen personen geen gordel.

Koninginneweg
Zondag werd op de Koninginneweg het rijbewijs van een 41-jarige automobilist in beslagenomen. De man had veel te veel gedronken. Hij had 2.15 promille alcohol in zijn bloed.

Abcouderpad
Op het Abcouderpad werd een 44-jarige bromfietser gearresteerd die aan de politie probeerde te ontkomen. Hij bleek te hebben gedronken en had
1.6 promille alcohol in zijn bloed.


Johan van Hasseltweg
Hier werd het rijbewijs van een 32-jarige automobilist in beslag genomen. De man had een aanrijding veroorzaakt en was beschonken. Hij had een alcoholscore van 1.7 promille.

Laan van Meerwijk, Amstelveen
Hier werd zondag het rijbewijs van een 26-jarige automobilist in beslag genomen die gedronken had. De man had ruim 2.25 promille alcohol in zijn bloed.

Middenweg
Op de Middenweg werd proces-verbaal opgemaakt tegen een 24-jarige automobilist die geen rijbewijs had en niet was verzekerd.

Rijnstraat
Zondag werd op de Rijnstraat proces-verbaal opgemaakt tegen een 28-jarige automobilist die met de mistlampen aan reed. De man had ook nog voor 675 gulden boetes openstaan. Deze zijn betaald.



Kind in kofferbak
30-7-2001. Een gezin in de Amsterdamse Vogelbuurt beleefde zondag geen prettige thuiskomst na de vakantie. Tijdens het uitladen van de auto was dochterlief (bijna 4) in de kofferbak gekropen. Een ander kind had vervolgens de kofferdeksel dichtgeslagen. De moeder was flink in paniek omdat de bagageruimte nog behoorlijk vol zat. Bij aankomst van de politie zat de kleine al zon tien minuten opgesloten. De politie maakte gauw een einde aan de problemen. Na het inslaan van een raam kon het kind worden bevrijd en kwam het dik betraand naar buiten.



Ongeval Bovenkerk
30-7-2001. Een 67-jarige inwoner van Bovenkerk liep zondag een gebroken been op. Hij schilderde vanaf een trap de buitenboel en bleef met zijn horloge ergens achter hangen. Een val was onvermijdelijk. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis overgebracht.



Overval Thorn Prikkerstraat
30-7-2001. Vrijdagmiddag is een overval gepleegd op een bedrijfje aan de Thorn Prikkerstraat. Twee nog onbekende mannen duwden een werkneemster naar binnen die aan de deur verscheen en bedreigden haar met een vuurwapen. Ze maakten geld buit en maakten zich weer uit de voeten. Er raakte niemand gewond.