DaimlerChrysler Nederland

SAE Environment Awards voor DaimlerChrysler

DaimlerChrysler sleept drie van de in totaal acht milieu-awards voor innovatief onderzoek van de Society of Automotive Engineers (SAE) in de wacht. De internationale 'Environment Excellence in Transportation Award' gaat naar project teams in de auto-industrie. DaimlerChrysler ontvangt prijzen voor nieuwe spuitmethoden, levenscyclus analyse voor luxeauto's en het recyclen van gebruikte banden in nieuwe voertuigonderdelen.

Nieuwe spuitmethoden voor verminderde uitstoot
In de categorie 'Stationary Energy and Emissions' ging de prijs naar een DaimlerChrysler team in de Verenigde Staten voor haar inspanningen om de uitstoot tijdens het spuitproces te verminderen zonder gebruik te maken van installaties die de afvoerlucht zuiveren. In samenwerking met leveranciers van oplosmiddelen en lakken, hebben zij nieuwe coating materialen en methoden ontwikkeld. Zo worden nu bijvoorbeeld milieuvriendelijke grondlakken op poederbasis en lakken op waterbasis gebruikt. Door gebruik te maken van elektrostatische processen en robots, bespaart dit grondstoffen.

DaimlerChrysler gaat deze nieuwe processen in acht Noord-Amerikaanse fabrieken toepassen. De uitstoot van vluchtige organische chemische verbindingen is teruggebracht tot 53 procent, giftige chemische verbindingen tot 82 procent en gevaarlijk afval zoals chroom of lood tot respectievelijk 50 en 75 procent; extra kosten zijn afgenomen omdat systemen die de vervuilde lucht zuiveren niet langer vereist zijn.

Levenscyclus analyse voor luxe auto
In de categorie 'New Methods and Tools', gaat de prijs naar een team van DaimlerChrysler in Duitsland voor een nieuw ontworpen levenscyclus- en kostprijsanalyse voor een luxe auto. Bij de huidige Mercedes-Benz S-Klasse, analyseerde het team meer dan 1000 processen en onderdelen en ongeveer 2000 toegeleverde materialen in samenwerking met 100 leveranciers. Het team onderzocht de hele levenscyclus van de auto en legde de nadruk op het verminderen van uitstoot en het efficiënter gebruiken van grondstoffen. Verder werd er gezocht naar milieuvriendelijke, recyclebare materialen en werd de hele levensloop (van de productie van grondstoffen, tot de fabricage, het gebruik en de verkoop van het product) opnieuw bekeken.

Van gebruikte banden naar nieuwe voertuigonderdelen De prijs in de categorie 'Recycling, Reuse and Remanufacturing' gaat naar een team in de Verenigde Staten voor hun geoptimaliseerde proces van het fabriceren van kwaliteitsproducten uit gerecyclede banden. De opslag van versleten banden in depots neemt onnodig veel ruimte in beslag omdat de banden niet verteren. In een door DaimlerChrysler ontwikkelde methode, worden gebruikte banden bewerkt tot synthetische thermoplastics met elastische en vorstbestendige eigenschappen. Inmiddels wordt het gerecycled materiaal gebruikt voor de productie van 40 tot 50 componenten. Met deze nieuwe vindingen, die ondertussen gepatenteerd zijn, en de recycling methode die in 1999 de Society of Plastic Engineers' award kreeg, zet DaimlerChrysler de nieuwe standaard in het hergebruik van banden.

Juli 2001