Horses of the Dutch



NRPS-rijponyhengst Isarco grossiert in kampioenen

LUNTEREN De rijponyhengst Isarco en zijn eigenaar W. van Vlijmen-Baakman in Lithoijen vierden triomfen tijdens de tweede Gelderse NRPS-keuring van dit seizoen op het terrein van De Nieuwe Heuvel in Lunteren. Maar liefst twee van Isarcos nakomelingen werden provinciaal kampioen. Juist in Lunteren is dat een zeldzaam wapenfeit, want over het algemeen komt daar het neusje van de zalm van de nakomelingen van hengsten van De Nieuwe Heuvel naartoe om de diverse erelinten op te eisen.

Bij de rijpaarden grote maat gingen enkele nakomelingen van Nieuwe-Heuvel-hengsten die met de hoogste eer strijken. De kampioen van de driejarige en oudere was een dochter van Ed King Hill uit een stermerrie van Bazuin, gefokt op De Nieuwe Heuvel en eigendom van J & B. van Deelen in Hoorn (Terschelling). Deze sterk gebouwde merrie kan geweldig lopen. Gezien haar moederlijn was het niet onverwacht dat ze qua type nog wat meer uitstraling zou kunnen gebruiken. De eigenaars van deze platenbonte merrie kregen een extra kampioensbeker uitgereikt door een vertegenwoordiger van ABN/AMRO, de sponsor die de afd. Gelderland net als voorgaande jaren voor deze keuring had weten te interesseren. De veulenkampioen van de rijpaarden grote maat stamt van Bachelor. Het is het elegante en extra bewegende merrieveulen April (mv. Bachus) van H. van Roekel in Ederveen. April versloeg in de kampioenskeuring leeftijdgenoten die van Ed King Hill, Bachelor en de KWPN-goedgekeurde Paddox stammen. Maar de jeugdkampioen komt uit een andere hoek: de met veel souplesse bewegende entermerrie La Vita W (Lafitte II x Candy Surprice) van H.A. Wijnbergen in Twello.

Bij de rijpaarden kleine maat ging een opvallende driejarige met de versierselen naar huis, de luxe Universel-dochter Ridolente (mv. Larno), gefokt door M. van Rooy in Mariahout en eigendom van A.J.M. de Groot in Dreumel. De jeugdkampioen was Chelsea van Niesenhof, een tweejarige dochter van Carl uit de keur; preferente; prestatie sport merrie Rina (v. Abishag ox) van mw. C. Peeters in Weert. Eigenaar van Chelsea is mw. Y. Wajer-Timmer in Hulshorst. Amos M. Optimaal is de naam van de veulenkampioen in deze fokrichting, een goed ontwikkeld hengstveulen met een gemakkelijke, ruime manier van gaan waar de nodige kracht vanaf straalt. Fokker en eigenaar mw. A. Baayen in Ede.

Wat de rijponys betreft was de keuring in Lunteren de Dag van Isarco (v. Idzard). Niet dat dit de eerste keer was dat er nakomelingen van hem kampioen werden. Maar het is beslist het vermelden waard dat zowel de veulenkampioen als de jeugdkampioen rijponys van de Lunterse keuring dochters van deze hengst zijn. De veulenkampioen is genaamd Maartje van de Steegeind (mv. Kooihûster Teake) en dit chique merrieveulen is vernoemd naar haar nieuwe eigenaresse. De fokker van de veulenkampioen Maartje, die zich ook in de bewegingen erg goed liet zien, is de eigenaar van Isarco, W. van Vlijmen-Baakman in Lithoijen. De tweejarige, sterk gebouwde Luna (mv. Aron) van C. Verhoeven bleek het beste te bewegen en het meest ontwikkeld van alle eerste premie jaarlingen en twenters.

Tegen de kampioen van de driejarige en oudere rijponys kon geen enkele andere rijpony op. Het is dan ook de oud-Nationaal kampioen Belianka (Gomel ox x Mufaq ox), gefokt door G.B. Schwieters in Nieuw-Schoonebeek en eigendom van de fam. Spakman-Stevens in Holten. De inmiddels negenjarige Belianka heeft nog niets aan souplesse en kracht in de beweging ingeboet en vertegenwoordigt een heel mooi type. Een pony met allure, die eigenlijk alleen maar mee naar de keuring was vanwege haar mooie veulen (eerste premie plus aanwijzing voor Ermelo) van Kanshebber.



©1999 Horses of the Dutch - All rights reserved read our Disclaimer