Korps: Groningen, plaats: Diverse 30-07-2001
Politiebericht Groningen
Maandag 30 juli 2001

Dagelijkse berichten

Sappemeer: kind gewond bij ongeval
Bij een verkeersongeval aan de Vosholen in Sappemeer is zondagavond een 9-jarig meisje uit Hoogezand gewond geraakt. Het kind reed op haar fiets over het fietspad in de richting van Sappemeer. Plotseling reed ze door de berm tussen een aantal bomen door de rijbaan van de Vosholen op. Een, ter hoogte van het meisje in dezelfde richting rijdende automobilist, een 53-jarige man uit Hoogezand, kon het kind niet ontwijken en botste tegen haar aan. Het meisje kwam te vallen en liep diverse verwondingen op waaronder aangezichtsletsel. Ze is naar een ziekenhuis gebracht en na behandeling opgenomen.

Kolham: dronken automobilist aangehouden
De politie heeft zondagnacht in Kolham een 49-jarige man uit Groningen aangehouden wegens rijden onder invloed. De man reed in zijn auto, al slingerend, over de Hoofdweg in de richting van Harkstede. Bij controle bleek hij onder invloed van alcohol te verkeren. De man werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.7 promille werd gemeten. Na verhoor is de man met een dagvaarding heengezonden. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd.

Ten Post: auto in sloot
Doordat hij onwel werd raakte een 44-jarige automobilist uit Ten Boer zondagavond de controle over zijn auto kwijt op de Provinciale Weg N360 in Ten Post. De man belandde met zijn auto in de sloot. Hij liep bij het ongeval enkele hechtwonden op aan zijn gezicht en is voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn auto is door een berger uit de sloot getakeld.

Krewerd: jeugdige inbrekers aangehouden
In een woning aan de Holwierderweg in Krewerd heeft de politie zondagnacht twee 16-jarige jongens uit Appingedam aangehouden. Omwonenden zagen in het huis, waarvan de bewoners niet thuis waren, iemand met een zaklantaarn lopen en belden de politie. Door een openstaande deur konden agenten de woning binnen gaan en troffen de knapen aan in de badkamer. In de woning werden een aantal openstaande kasten aangetroffen. De jeugdige inbrekers hadden nog geen spullen uit de woning in hun bezit. Ze meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Lauwersoog: vader en zoon gewond
Een 55-jarige man uit Oldekerk en zijn 25-jarige zoon uit Niekerk zijn zondagavond gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Strandweg in Lauwersoog. Beide mannen reden naast elkaar op de fiets. Op onverklaarbare wijze kwamen ze te dicht bij elkaar waardoor een trapper van de fiets van de één in een wiel van de fiets van de ander terechtkwam. Vader en zoon kwamen beiden te vallen en liepen hoofd respectievelijk schouder letsel op. Ze zijn allebei naar een ziekenhuis gebracht.

Visvliet: snelheidsovertreder raakt rijbewijs kwijt De politie heeft zondagmorgen het rijbewijs van een 22-jarige automobilist uit Zoetermeer ingenomen. De man reed bij Visvliet met een snelheid van 142 km per uur over de Provinciale Weg N355 (Friesetraatweg) in de richting van Friesland (maximumsnelheid ter plaatse 80 km per uur). Bij Burum kon hij worden staande gehouden. Omdat hij alleen in de auto zat moest hij ook zijn wagen bij de politie achter laten. De man kan de auto daar laten ophalen.

Opende: gewonde bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Kaleweg in Opende is zondagochtend een 25-jarige man uit Opende gewond geraakt. De man reed in een auto vanuit de richting Doezum over de Kaleweg. Vermoedelijk doordat hij is slaap viel kwam hij met de auto in de rechter wegberm terecht en botste tegen een drietal bomen. Vervolgens schoot de wagen de weg over en raakte nog eens vier bomen in de linkerberm. Een passerende taxichauffeur trof de bestuurder buiten kennis in zijn auto aan en wist hem uit het wagen te halen. De man kwam bij kennis en bleek geen uiterlijke verwondingen te hebben. Hij is wel voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis is van de man een bloedproef genomen om vast te stellen of hij teveel alcohol had gedronken. De totaal vernielde auto is door een berger afgevoerd.

Delfzijl: motorrijder gewond
Op de Oosterhorn in Delfzijl is zondagmorgen een 26-jarige motorrijder uit Sappemeer gewond geraakt. De man raakte in een bocht, vermoedelijk door te hoge snelheid, de controle over zijn motor kwijt en kwam in de berm terecht. Hij kon de motor niet overeind houden en kwam te vallen. De man liep nekletsel op en is naar een ziekenhuis gebracht. De motor is door een berger afgevoerd.

Winschoten: bromfietsdief aangehouden
In zijn ouderlijke woning in Winschoten heeft de politie zondagavond een 14-jongen aangehouden. De knaap werd door de politie meegenomen nadat zijn ouders een hen onbekende brommer in de woning hadden aangetroffen. Bij onderzoek door de politie bleek die bromfiets zaterdagavond in de Oranjestraat in Winschoten te zijn gestolen. De jongen bekende de diefstal en is voor nader onderzoek ingesloten. De brommer is door de politie meegenomen.

Ter Apel: man aangehouden
Op het terrein van het asielzoekerscentrum aan de Ter Apelervenen heeft de politie zondagmiddag een 49-jarige man uit Iran aangehouden. De man wilde niet dat zijn hoogzwangere vrouw medische hulp kreeg. Hij verschanste zich met de vrouw en een 4-jarig kind in een caravan nadat een arts had geconstateerd dat de vrouw dringend ziekenhuishulp nodig had in verband met haar aanstaande bevalling. De verdachte weigerde echter zijn vrouw naar een ziekenhuis te laten brengen. Hij zocht, gewapend met een mes, dekking achter het bed van zijn vrouw. In zijn onderkomen verbleven op dat moment ook nog enkele andere asielzoekers waaronder twee kleine kinderen. De man dreigde zichzelf of één van de andere aanwezigen met het mes te verwonden. In verband met de aanwezigheid van de andere bewoners in het onderkomen van de verdachte bleek politie-ingrijpen aanvankelijk niet verantwoord. Politiemensen zagen echter kans een vrouw, die zelf niet naar buiten durfde, uit het onderkomen te halen. De agressieve man reageerde daarop en kwam daarbij achter het bed vandaan. Met gebruik van pepperspray kon hij daarop worden overmeesterd. De man is naar het politiebureau gebracht en ingesloten. De zwangere vrouw werd met spoed overgebracht naar een ziekenhuis. Onderweg daar naartoe beviel zij in de ambulance van een dochter. Moeder en kind maken het goed en konden in de loop van de avond terug naar het AZC. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het gebeurde.

Groningen: gebruikers opgepakt
Op een parkeerplaats aan de Pleiadenlaan heeft de politie zondagavond een 39-jarige Groninger en zijn 19-jarige vriendin opgepakt. Getuigen zagen dat beiden al een tijdje in de auto zaten, terwijl ze dope gebruikten. Toen agenten de beiden aanspraken zagen ze in de auto allerlei attributen voor een hennepkwekerij liggen. Bovendien werden enkele verboden messen aangetroffen. De 39-jarige stadjer werd meegenomen naar het bureau hij bleek in de auto te rijden zonder rijbewijs en gaf steeds een valse naam op. Bij een onderzoek aan zijn kleding bleek de man ook een vleesmes in zijn sok te hebben verstopt. De man is ingesloten. Zijn vriendin is weggestuurd.

Groningen: gevaarlijke weggebruiker
De politie heeft zondagavond op de Akerkstraat een 17-jarige pizzabezorger aangehouden. Agenten zagen dat de man op de Oostersingel bijna een botsing met een auto veroorzaakte. Toen de agenten hem wilden aanspreken ging hij er met grote snelheid vandoor. Hij reed voortdurend door het rode licht en reed met veel gevaar kruisingen over. Uiteindelijk troffen agenten de jongen in een brandgang in de Akerkstraat aan, waar hij zich verstopt had. Hij bleek wat persoonlijke problemen te hebben. De bromfiets is overgedragen aan zijn werkgever. Hij kreeg enkele verkeersboetes uitgereikt waarna hij huiswaarts mocht.

Groningen: alcohol en geen rijbewijs
Een 47-jarige man uit Groningen werd afgelopen nacht op de Prinsenstraat aangehouden. Hij bleek teveel alcohol te hebben gebruikt. Een blaastest wees uit dat de man ruim 1.5 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs is ingenomen. Ook een 37-jarige Groninger kreeg op de Froukemaheerd een proces verbaal voor het rijden onder invloed van 0.6 promille. De man bleek in zijn auto te rijden, terwijl hij ook geen rijbewijs en geen verzekering voor zijn auto had. Zijn auto werd aan het bureau geplaatst.

Groningen: diefstal van dieselolie
De politie heeft afgelopen zondagavond op de Protonstraat twee mannen, 20 en 38 jaar oud, zonder vaste woonplaats aangehouden. De mannen werden betrapt toen ze bezig waren uit een geparkeerd staande bestelauto dieselolie over te hevelen in jerrycans. In een bestelauto van de beide mannen troffen de agenten nog eens vier jerrycans met dieselolie aan. Bij een onderzoek in de omgeving werd ook op de Atoomweg op straat een plas olie naast een geparkeerde auto gevonden. De beide mannen zijn ingesloten. De bestelauto van de verdachten is in beslag genomen.

Groningen: woninginbreker gepakt
Een getuige zag afgelopen nacht dat een 38-jarige man bij een woning aan de Herman Colleniusstraat aan het inbreken was. Toen agenten bij de woning kwamen was de verdachte reeds gevlogen . In de buurt van de woning troffen agenten de man, die voldeed aan het signalement dat getuigen hadden opgegeven, aan. Hij bleek in het bezit van etenswaren uit de woning. De verdachte is ingesloten. In de woning trof de politie een geopende koelkast aan.

Groningen: man overvallen in woning en mishandeld Een 32-jarige inwoner van de Bruilweering is afgelopen nacht in zijn woning overvallen. Terwijl de man lag te slapen bleken vier mannen zijn woning via de tuindeuren te zijn binnengedrongen. In de woning bedreigden zij de bewoner en eisten geld. Het slachtoffer werd over het hele lichaam geschopt en geslagen. Nadat de bewoner had gewezen waar geld lag, zag hij kans de woning via een raam te ontvluchten. Bij de buren werd de politie gewaarschuwd. De daders vluchtten met een auto weg. Uit de woning werd enkele honderden guldens weggenomen. Het slachtoffer moest in verband met vele kneuzingen naar een ziekenhuis worden gebracht.

Groningen: gestolen auto uitgebrand
Een in Heerenveen gestolen auto brandde afgelopen nacht uit op een parkeerplaats aan de Aquamarijnstraat. De brand weer kon nog slechts de resten blussen. Niet bekend is hoe de auto in brand is geraakt. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: diefstal uit auto
Op de Grote Beerstraat hield de politie afgelopen nacht een 37-jarige stadjer aan. Agenten hadden een melding gekregen dat er werd ingebroken bij een auto aan de Dierenriemstraat. Nadat de politiemensen een onderzoek hadden ingesteld troffen zij een bekende verdachte aan met een tas vol goederen. Toen de agenten de tas onderzochten bleken daar een radio, batterijen, een life-hammer en gereedschap in te zitten. De verdachte kon hierover geen verklaring geven en is ingesloten. Uit een geparkeerd staande auto bleek een radardetector te zijn weggenomen.

Groningen: kluiskraak in café
In een café aan de Kajuit werd afgelopen nacht ingebroken. Uit het bedrijf werd een kluis ontvreemd. De daders kwamen binnen door een houten schot te verwijderen. Getuigen zagen drie mannen het pand verlaten. Een onderzoek in de buurt leverde geen daders meer op. Er werd een paar honderd gulden weggenomen en in het pand werden drankflessen kapot gegooid.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (30 ct/min.)