Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 30-07-2001

Politieberichten district Eemland noord, 09.45 uur
Grote alcoholcontrole op het water

BUNSCHOTEN/SPAKENBURG Zaterdag 28 juli werd door de politie van 15.00 tot 22.00 uur een grote alcoholcontrole op het water gehouden. Om een groot gebied te kunnen controleren hebben drie regiokorpsen (Flevoland, Gooi- en Vechtstreek en Utrecht) en de KLPD samengewerkt. Er werd gecontroleerd door 14 agenten met 6 boten op het Eemmeer, Nijkerkernauw, Gooimeer en Markermeer.

In totaal moesten 68 schippers (recreanten) een blaastest doen. Twee schippers zijn aangehouden omdat zij teveel alcohol in hun lichaam hadden om achter het roer te zitten. Een 45-jarige man had een alcoholpromillage van 1,5 in zijn lichaam en een 33-jarige man had een promillage van 1,1 in zijn lichaam. Waar bij autobestuurders de grens op 0,5 promille ligt, mag men op het water met 0,8 promille alcohol in het lichaam achter het roer.

Verder werden er waarschuwingen uitgedeeld voor het niet hebben van een geldig vaarbewijs, varen met te hoge snelheid, de afwezigheid van zwemvesten en de afwezigheid of het niet gebruiken van de dodemansknop. De dodemansknop is verplicht bij elke boot die 20 km/u of harder kan varen. Een vaarbewijs 1 is verplicht voor boten die op klein water varen, 20 km/u of harder kunnen varen en/of langer zijn dan 15 meter. Als men hiermee het grotere water op wil, zoals bijvoorbeeld het IJmeer of Markermeer, dan heeft men vaarbewijs 2 nodig. Na het doen van de test en de controle kregen de watersporters voorlichtingsmateriaal uitgereikt van 3VO over o.a. alcoholgebruik op het water.